Március előtt nem emelkednek a gyógyszerárak

Továbbra sem kötötték meg a gyógyszergyártókkal azokat a hosszú távú megállapodásokat, amelyek alapján három évig meghatározott, kiszámítható feltételekkel emelkednének a medicinák árai, illetve mód lenne új készítmények támogatotti körbe kerülésére. Nem tudni azt sem, milyen átfedések vannak a tavalyi árcsökkentési tárgyalásban részt vett és a mostani áremelésbe bevont termékcsoportok között.

A kormány és a gyógyszergyártók közötti egyezség értelmében idén éves szinten 4,2 százalékkal emelkedhetnek a gyógyszerárak, erre legkorábban márciusban kerülhet sor. Ez ugyan a lakosság számára kedvező, a gyártók megint becsapva érzik magukat a hosszú távú szerződések aláírásának elmaradása miatt.

Mint ismeretes, a kormány december végén határozott arról, hogy ki kell dolgozni a hosszú távú megállapodás szövegét. A vállalatok többnyire december elejéig aláírták a konkrét szerződés elfogadására vonatkozó szándéknyilatkozatot. Azóta azonban semmiféle egyeztetés nem volt az egészségügyi kormányzat és a gyógyszergyártók között.

- Már régen beadtuk a 4,2 százalékos áremelésre vonatkozó ajánlatainkat, eddig azonban semmi nem történt - mondta Orbán István, az Egis Rt. vezérigazgatója. - A nagyobb probléma az, hogy a tavaly év végén ígért kiszámíthatóságot adó szerződéseket továbbra sem kötötték meg a vállalatokkal. Így például nem csak az áremelés húzódik, de az újabb, terápiás szempontból fontos készítmények befogadása is. Az egész kezd lassan az EU-csatlakozásra hasonlítani, ahol mindig újabb és újabb papírokat kell beadni, de folyton újabb és újabb határidőket kapunk - vélte Orbán István.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete az egyeztetés elmaradását hiányolja. Székely Krisztina elmondta: január első hetében kellett volna megkötni a szerződéseket, erre azonban nem került sor. Ráadásul a miniszterváltás miatt teljesen új szakemberekkel kell megismertetni a problémakört, illetve egészen új szereplőkkel kell folytatni a már régebben megkezdett tárgyalásokat. Székely szerint a megállapodás megkötése azért is fontos lenne, mert a gyógyszeripar szereplőit a jelenlegi helyzet folyamatos bizonytalanságban tartja üzleti döntéseikben.

A gyógyszerárak körüli huzavonában időközben elsikkadni tűnik az augusztusban befejezett gyógyszerár-csökkentési tárgyalásokon elért áralku. A hatóanyag-csoportonként fix árakat meghatározó stratégiával az egészségbiztosító közlése szerint átlagosan 14 százalékkal csökkenhetett volna akár már tavaly mintegy háromszáz medicina ára. Az OEP annak idején ettől több milliárd forintos megtakarítást várt. Bizonyos, hogy a tavalyi árcsökkentési alkuban szereplő készítmények és az idén 4,2 százalékkal növelni kívánt áru termékek csoportja között van átfedés. Ez pedig tovább bonyolítja a gyógyszeráremelés amúgy sem problémamentes folyamatát.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. december 29.) Gyógyszeráremelés: minden lehetséges(2000. december 29.)