Mindenre kiterjedő egészségügyi ellenőrzésen esnek át külföldön szolgált magyar katonák

Az eddig megvizsgált 120 magyar katona egyikénél sem találtak olyan betegséget vagy tünetet, amelyet kapcsolatba lehetne hozni a Balkánon töltött szolgálattal - mondta Svéd László, a Magyar Honvédség egészségügyi csoportfőnöke szerdán, Budapesten. A nehézfémek szűrését csak a katonákon végzik el, de vizsgálják a más missziókban dolgozók egészségi állapotát is.

Svéd László orvos vezérőrnagy elmondta, hogy az egészségügyi szűrések kedden kezdődtek a Magyar Honvédség Egészségügyi Intézetében, de már a múlt héten is megvizsgáltak néhány katonát.

A szűrés során vizelet- és vér-, belgyógyászati, sebészeti, fül-orr-gégészeti, ideggyógyászati, szemészeti és fogászati vizsgálatokon esnek át a katonák.

A tervek szerint ebben a hónapban a KFOR-ban és az SFOR-ban szolgált egyenruhásokat vizsgálják, majd a más külföldi missziókban dolgozók esnek át egészségügyi ellenőrzésen.

Eddig a megvizsgált 120 magyar katona egyikénél sem tapasztaltak olyan megbetegedést vagy tünetet, ami összefüggésbe hozható lenne a balkáni szolgálatukkal.

Május 1-jéig az összes szerződéses katona egészségügyi kartonját is ellenőrzik, majd a vizsgálatokról készült anyagot a NATO Egészségügyi Tanácsa elé tárják.

A vizsgálatok katonánként 800-1000 forintba kerülnek, a teljes egészségügyi ellenőrzés költségét pedig 4-5 millió forintra becsülte Svéd László.

A NATO-tagországok katonai egészségügyi szolgálatainak hétfői brüsszeli vezetői értekezlete négy pontban fogalmazta meg ajánlásait az úgynevezett Balkán-szindrómával kapcsolatban.

Egyrészt a térségben szolgálók között el kell végezni a nehézfém szűrését, ugyancsak vizsgálni kell a más missziókban dolgozók egészségügyi állapotát, ellenőrizni kell a hadsereg összes katonájának kórlapját, sőt a lakosság megbetegedési adatait is át kell tekinteni.

(MTI)

Korábban:

(2001.01.17.)