Pécs tiltakozik a regionális tv-stúdió privatizálása ellen

A pécsi önkormányzat jogelődje körzeti és nemzetiségi stúdió létesítése céljából adta át a televíziónak a közel egymilliárd forint értékű ingatlant, és most tiltakozik az eredeti szándéktól eltérő privatizáció ellen.

"Pécs városa mindent megtesz a Magyar Televízió (MTV) regionális stúdiója számára átadott ingatlan visszaszerzéséért, és tiltakozik amiatt, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) a várossal történő egyeztetés nélkül akarja elárvereztetni az ingatlant" - mondta szerdai sajtótájékoztatóján a pécsi polgármester, Toller László.

Toller közölte: a város vezetőiben alapos gyanú merült fel a tekintetben, hogy bizonyos érdekcsoportok áron alul akarják megszerezni a történelmi belváros értékes ingatlanát, melynek árverését február 14-ére tűzték ki, 257 millió forintos kikiáltási áron. A pécsi polgármester azt is elmondta, hogy a tiltakozást az ÁPV Rt. elnökéhez intézett múlt heti levelében is megfogalmazta, de arra még nem kapott választ.

"A körzeti tévéstúdió létrehozását Pécs, illetve Baranya megye önkormányzatainak jogelődjei jelentős anyagi támogatással segítették 1977-ben" - mondta a polgármester. A város ellenérték nélkül biztosított közművesített telket, épületet és tizenhat lakást, a megye tízmillió forintos egyszeri fejlesztési alapjuttatással támogatta az ország első körzeti és nemzetiségi tévéstúdiójának beindítását. "Álmunkban sem gondoltuk, hogy Pécs legértékesebb ingatlanját az ÁPV Rt. privatizációra kínálja fel" - mondta Toller. "Az ajándék visszakövetelhető, ha a hozzá kötődő cél nem valósul meg" - idézte a polgári törvénykönyvet a polgármester. Magyarázatképpen hozzátette, hogy a város és a megye tévéstúdió létrehozására és működtetésére adta az ingatlant és a pénztámogatást.

Belénessy Csaba, az MTV regionális, kisebbségi és határon túli műsorainak főszerkesztője közölte: az ingatlanügy nem érinti a pécsi körzeti és nemzetiségi stúdió működését, a bérleti díjat már a múlt ősszel két évre előre kifizették az ÁPV Rt.-nek.

(MTI)

Ajánló: