Pofon a pécsi városházán

Békítő megbeszélésnek indult, ám - a tanúk állítása szerint - pofonnal végződött az a hétfői összejövetel, amelynek két pécsi roma vezető volt a főszereplője. A városházán történt incidensnek végül maga a polgármester vetett véget. A pécsi önkormányzat kisebbségi tanácsának elnöke szerint az ügy azért is sajnálatos, mert a cigányság jelenlegi kényes helyzetében a vezetőknek a civakodás helyett inkább az összefogást kellene választaniuk.

Hétfőn a városházára egyeztetésre hívták Kosztics Istvánt, a Pécsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (PCKÖ) elnökét és Várnai Mártont, az Etnikai Fórum (EF) szervezetének helyi vezetőjét. A találkozó - amelyen részt vett Toller László polgármesteren kívül Baumgartner Sándor képviselő is - rövid időn belül heves szópárbajba fulladt, majd - az egyébként nyugodt természetű - Kosztics István elveszítve türelmét, pofon ütötte az őt előzetesen megfenyegető Várnai Mártont. A tetlegességig fajuló incidensnek a polgármester vetett véget, és kitessékelte hivatali szobájából az önmagukról megfeledkezett roma vezetőket. A rendőrséget - a városházi folyosón - Várnai Márton értesítette. A hatóság több kocsival megerősítve, nagy erőkkel vonult a helyszínre.

Kosztics István elmondta: két hónapja hiába próbál bejutni a polgármesterhez, hogy tárgyaljon az általuk készített romaprogram finanszírozásáról. Amikor néhány napja telefonon meghívták, azt hitte: az általa fontosnak ítélt ügyet beszélik meg. Ehelyett felháborodva vette tudomásul, hogy a tárgyalásra Várnai Mártont is meghívták, akinek - Kosztics szerint MSZP-tagsága miatt - nincs szüksége várakozási időre ahhoz, hogy fogadja őt a polgármester. Az elnök szerint a megbeszélésen Várnai provokálta őt, sőt veréssel is megfenyegette. "Ekkor veszítettem el türelmemet és legyintettem arcon a fórum pécsi vezetőjét" - állítja Kosztics István. Az elnök egyébként leginkább azt nehezményezi, hogy a PCKÖ a legrégebb óta hitelesen működő cigányszervezet a városban, sokszor mégis hátrányba kerül Várnaiékkal szemben.

Az időközben már látlelettel is rendelkező sértett felet, Várnai Mártont nem sikerült elérni, de a megbeszélésen jelen lévő Baumgartner Sándor, az önkormányzat kisebbségi tanácsának vezetője elmondta, hogy a megbeszélést békítő szándékkal a polgármester épp az ő javaslatára hívta össze. Mint mondta: már régóta tudott arról, hogy a két fél kapcsolata nem felhőtlen, ezért próbálta meg az egyeztetést. A képviselő megerősítette: valóban Várnai Márton fenyegette meg a PCKÖ vezetőjét, aki elvesztette türelmét, és ütött.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: