Színésztársai és kollégái megdöbbenéssel fogadták Sinkovits Imre halálhírét, mert a művész január 17-én este még fellépett a Magyar Színházban, igaz a Tudós szerepét minden erejét megfeszítve, láthatóan betegen játszotta el Vörösmarty Csongor és Tünde című darabjában.

- Sinkovits Imre egyike volt azon embereknek, akik, ha elmennek közülünk, nem lehet pótolni őket - mondta az MTI-nek Iglódi István, a Magyar Színház igazgatója a 73 éves korában elhunyt színművészre emlékezve. Iglódi aki direktorként és rendezőként is dolgozott Sinkovits Imrével, elmondta: óriási érzés volt együtt alkotni a Kossuth-díjas művésszel. A társulat tudta, hogy Sinkovits Imre egészsége megrendült, a művész a szerdai előadás után rosszul lett. Iglódi István hozzátette: a művész mindig optimista volt, bízott abban, hogy a továbbiakban is színpadra tud lépni. A rendező szavaiból kiderült az is, hogy a művész a nyár végén kénytelen volt néhány napot kórházban tölteni, a kollégák
szerint onnan újult erővel tért vissza a színjátszáshoz.

- Az ország vezető színésze halt meg, ízig-vérig magyar színész volt - fogalmazott Kállai Ferenc Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett pályatárs. Kállai Ferenc elmondta azt is: a társulat aggodalommal látta, milyen mérhetetlen fájdalmak közepette játszotta el szerepét a Csongor és Tündében szerda este a légszomjjal küszködő Sinkovits Imre.

Béres Ilona szerint Sinkovits Imre személyében nemcsak európai, hanem világviszonylatban is kiemelten tehetséges színész távozott. A Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész mélységes megdöbbenésének adott hangot pályatársa halálhíre kapcsán. Elmondása szerint Sinkovits Imre szerda este már alig tudott színpadra lépni, Kozák András vezette be őt kézen fogva. Amikor pedig befejeződött az előadás, az öltözőig sem tudott elmenni, annyira rosszul érezte magát.

Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas művész pályatársára emlékezve úgy fogalmazott: "Együtt csináltuk végig az egész életünket. Azért dolgoztunk egy életen át, hogy Magyarországon legyen magyar színház".

(MTI)