Idén hárman kaptak Márai Sándor-díjat

Az idén Határ Győző, Esterházy Péter és Barnás Ferenc részesült a Márai Sándor-díjban. Az 1995-ben alapított kitüntetés írói életműért, a díj adományozását megelőző évben megjelent kimagasló értékű prózakötetért, vagy magyar író külföldön elismert munkásságáért adományozható.

A kuratóriumi indoklás szerint Esterházy Péter a jelenkor egyik legkiemelkedőbb magyar írója, tevékenysége erőteljesen és rendkívül
sokoldalúan kapcsolódik a magyar történelem és kultúra hagyományaihoz. Munkásságára külföldön is felfigyeltek, műveinek német, francia, angol és további más nyelveken megjelent fordításai komoly visszhangot váltottak ki.

Barnás Ferencet az utóbbi évek felfedezettjeként tartják számon irodalmi és olvasói berkekben. A kritika a magyar próza megújulásaként értékelte két könyvét, az 1997-ben közreadott Az élősködő, illetve a tavaly napvilágot látott Bagatell című regényét. Az 1959-ben, Budapesten született magyar-esztétika szakon diplomázott szerző második regénye egy magyar vándorzenész mindennapjairól szól. A Budapesten élő, polgári foglalkozást űző Barnás Ferenc mindkét kötetét a pozsonyi Kalligram kiadó gondozta.

A Kossuth-díjas Határ Győző 1957 óta él Londonban, 1976-ig a BBC magyar adásának munkatársa volt. Határ Győző szinte valamennyi műnemben és szinte minden műfajban alkotott, célja a műfaji határok elmosása és egy univerzális írásmód megteremtése. Filozófiai munkásságát az irodalminál is előbbre valónak tartja, elsősorban a történelemfilozófia és az ismeretelmélet kérdései
foglalkoztatják.

Határ Győző január 20-án Londonban, Esterházy Péter és Barnás Ferenc január 22-én, magyar kultúra napján Budapesten vette át az elismerést Rockenbauer Zoltán kulturális minisztertől.

A Márai Sándor-díjat első alkalommal Bodor Ádám, Kertész Imre, valamint posztumusz Mándy Iván kapta. A következő évben Ferdinandy György és Kardos G. György voltak a kitüntetettek. 1998-ban Gion Nándor és Krasznahorkai László, 1999-ben Tar Sándor, valamint Lengyel Péter részesült az elismerésben. Tavaly Sándor Iván, Závada Pál, valamint Domahidy András kapta a díjat.