A Pesti Központi Kerületi Bíróság nem tárgyalta érdemben azt a személyiségi jogi pert, amelyben Flaisz Ferenc vállalkozó perelte be Pallag Lászlót és Pancza Istvánt, a már megszűnt olajbizottság két kisgazda tagját. A pert valószínűleg egy másik bíróságra teszik át.

A keresetlevél szerint az olajbizottság 2000. június 8-án zárt ülésen meghallgatta Nógrádi Zsoltot. Július 3-án az RTL Klub Este című műsora beszámolt arról, hogy Pallag László, az olajbizottság elnöke és Pancza István, az olajbizottság másik kisgazda tagja feljelentést tett Flaisz Ferenc vállalkozó ellen, akit Nógrádi a Bács-Kiskun megyei olajmaffia vezetőjének nevezett. Flaisz egymillió forint kártérítést kért a két politikustól, amiért többször - Nógrádi vallomását idézve - maffiózónak nevezték.

Pataki Árpád bíró nem tárgyalta érdemben az ügyet, mivel úgy látta: a felperes Flaisz jogi képviselője nem tudta kellően megindokolni, milyen illetékességi okból akarják Pesten lefolytatni a tárgyalást. Az ügyvéd, Jován László azt mondta: nem tudták sem Pallag, sem Pancza lakcímét, ezért a Képviselői Irodaházat jelölték meg mint a két képviselő munkahelyét.
Pallag ügyvédje, Pécsi Kálmán jogtanácsos nem fogadta el a magyarázatot, mivel szerinte Pallag lakcímét több per kapcsán is nyilvánosságra hozták.

A bíró szintén nem fogadta el a munkahely szerinti illetékességgel való magyarázatot, így felszólította a felperest, hogy 15 napon belül nevezzen meg új illetékességi okot, vagy jelölje meg, melyik vidéki bíróságra kéri az ügy áthelyezését. Mivel Pallag Békés megyében él, Pancza pedig Csongrád megyében, ez a két megye jöhet szóba az új tárgyalás helyszíneként.

8 napon belül Pécsi Kálmánnak viszont be kell terjesztenie egy igazolást arra nézve, hogy Pallag Lászó valóban megbízta a kisgazdapártot, hogy járjon el ügyében. Pécsit ugyanis a kisgazdapárt és nem közvetlenül Pallag hatalmazta fel a jogi képviseletre. Ha nem nyújt be igazolást, akkor a pénteki tárgyaláson tett nyilatkozatait semmisnek kell tekinteni.

[origo]

Ajánló:

Az olajbizottság munkájának összefoglalása

Korábban:

A Pallag kontra Pintér Sándor perről (2000. október 9.)