Pert nyertek az egri ápolónők

A Miskolci Munkaügyi Bíróság 300-500 ezer forint nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg mind az öt, az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház gyermekosztályán dolgozó ápolónőnek, akik feltételezték, hogy a kórházi környezet betegítette meg őket. Az ítélet még nem jogerős.

A hevesi megyeszékhely gyermekosztályán dolgozó ápolónők ügye már 1993 óta foglalkoztatja a közvéleményt. Ők keresetükben azt állították, hogy munkahelyükön folyamatosan káros, valószínűleg sugárzó hatás éri őket, ami miatt többen daganatos és más szervi betegséget kaptak. Az egyik egri ápolónő meghalt.

Az ügyben harminchárom ápolónő fordult bírósághoz, az egri bíróságtól azonban Miskolcra helyezték át a pert, mert összeférhetetlenséget jelentettek be. Az egri ápolónők, illetve a kórház nagy port kavart ügyének vizsgálatába bevonták a szakminisztériumot is; annyit sikerült megállapítani, hogy valószínűleg az előfordult megbetegedéseket az osztály meghibásodott sterilizálóberendezése okozta.

A Miskolci Munkaügyi Bíróság most hozott ítéletének indoklása szerint az osztályon dolgozó nővérekben egy olyan pszichoreaktív kórkép alakult ki, amelyik önmagában is betegség. Ez egyéni életkörülményeiket közepes fokon elnehezítette,
állandó szorongásban, lehangoltságban éltek. Ez szervi elváltozásokat, megbetegedéseket is okozhatott. A bíróság erre alapozva hozott kedvező határozatot öt érintett ápolónő esetében. Az ítélet még nem jogerős.

(MTI)