Három órán át tartott a vesztegetéssel vádolt Székely Zoltán országgyűlési képviselő és Balla Dániel vállalkozó szembesítése. Székelyt októberben a Gellért Szálló parkolójában tetten érték, amint átvett Ballától 20 millió forintot. A szembesítésen nem történt előrelépés, továbbra is ellentmondás van a vallomások között.

Székely Zoltánt rabszállító
autóval hozták
Székely Zoltánt tavaly december 13-án vették őrizetbe, miután a Fővárosi Ügyészség Nyomozó Hivatala házkutatást tartott nála. Előzetes letartóztatását március 15-ig hosszabbította meg az ügyészség.

Székelyt októberben a Gellért Szálló parkolójában tetten érték, amint Balla Dániel vállalkozótól átvett 20 millió forintot. A mentelmi jogától azóta kétszeresen is megfosztott képviselő azt állította: nem vett át kenőpénzt, valaki tőrbe csalta. Később ismertté vált az is, hogy Lehoczki István, Emőd polgármestere magnóra vette, hogy a képviselő állítólag megpróbálja megzsarolni őt.

Balla Dániel
A vesztegetéssel vádolt Székelyt szerdán szembesítették Emőd polgármesterével, majd csütörtökön Balla Dániellel. A képviselőt rabszállító autóval szállították a Gyorskocsi utcából a Fővárosi Ügyészség Nyomozó Hivatalának Belgrád rakparti épületéhez. A bilincsben kísért Székely nem tűnt megtörtnek.

A három órán át tartó szembesítés során a tanúvallomásoknál felmerült ellentmondásokat próbálta tisztázni az ügyész. Utána Balla azt mondta az [origo]-nak: eredménytelennek tartja a szembesítést. "Székely tagadott, én is mondtam a magamét" - közölte. "Az előzmények ismeretében a szembesítés nem befolyásolja az eljárást" - tette hozzá, a tettenérésre utalva.

Futó Barnabás,
Székely ügyvédje
Székely ügyvédje, Futó Barnabás szerint Balla három tanúra hivatkozott, akik azonban ellentmondtak az ő vallomásának, és Székely verzióját erősítették meg. "Érthetően feszült volt a hangulat, hisz nem kevés a tét" - mondta az ügyvéd, aki szerint nem történt meg a vesztegetés, mivel Székely nem vette át a pénzt, hanem azt szerinte odacsempészték a kocsijába.

Az ügyben több tanút is meghallgatnak még. Futó bízik abban, hogy február végére befejeződik a nyomozati szakasz.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

(2001. január 27.)