A legfrissebb adatok szerint a Magyar Honvédség tatai dandárjánál 500, a hódmezővásárhelyinél 300, a debreceninél 170 szerződéses katonai beosztás üres. A betervezett létszámcsökkentés ugyanis együtt jár egy megállíthatatlan, önkéntes kiáramlással. A 73 bezárásra ítélt laktanyából eddig egyetlenegyre sem került lakat, bár az új struktúrát az év közepéig ki kell alakítani. Az integráció a minisztériumi és honvédségi szinten újabb 350 "emberáldozattal" jár.

Az elmúlt hónapokban az állomány mintegy húszezer tagjával folytatott személyi beszélgetést a honvédvezetés, hogy a haderőreform miatt megszűnő beosztásokról, a nyugdíjazásokról és az átirányítás lehetőségeiről tájékoztassa a katonákat. Szabó János szakminiszter nemrégiben elmondta: miután a tiszti beosztások feltöltöttsége 80, a tiszthelyettesi pedig 60 százalékos, terveik szerint csak kétezer tiszttől és ezer tiszthelyettestől válnak meg.

A nyilvánosság elől titkolt adatok szerint eddig 4 ezer hivatásos katona hagyta el a sereget, és ezernél többnek bizonytalan a helyzete. A nem végleges számok szerint a honvédségnek néhány hónap alatt 1100 tiszt, és majdnem ugyanennyi tiszthelyettes fordított hátat. A 7700 tiszthelyettessel lefolytatott személyi beszélgetés után kiderült, csak 5277-en fogadtak el más beosztást. Tartalékos állományba mintegy 900 tiszt és tiszthelyettes került és 850-nek megszűnt a munkaviszonya. Még nem tudni, mi lesz a sorsa 230 tisztnek, 426 tiszthelyettesnek és 280 szerződéses katonának.

Jelenleg alig 3 ezer szerződéses katonája van a haderőnek. Közülük májustól január elejéig 854-en távoztak. A mostani létszám tizede próbaidős, várható, hogy a jellemző lemorzsolódás után 1500-an maradnak. Egyébként a költségvetés az idei évben 6500 "zsoldos" katona alkalmazását tenné lehetővé. A napokban megnyitott miskolci toborzóirodának és az idei átadásra tervezett budapestinek, kaposvárinak és a debreceninek elsődleges dolga lesz a szerződéses állomány létszámgyarapítása. Az érintettek szkeptikusak: amíg a laktanyákban nem lesznek megfelelő körülmények, és amíg a bruttó 50 ezer forintos havi járandóságot nem növelik, akár be is zárhatják a toborzóirodákat - mondják.

A Népszava értesüléseink szerint az áthelyezés problémáit a rosszul felmért állományszükséglet, a személyügyi döntésképtelenség és a vezetési bizonytalanság együtt okozza. A lap informátorai elmondták: azért nem költözött még Egerbe például Kiskunfélegyházáról egy elektronikai század, mert a szükséges 80 speciális szakemberből mindössze három hajlandó arra, hogy Heves megyébe költözzön. A légierőnél jelentkező anomáliák egyike, hogy a pápai repülőtér bezárása után 60 pilóta állás nélkül maradt, és Kecskemétről is jó néhányan nyugdíjba mennek.

A reformdokumentumok szerint a minisztérium és a vezérkar integrációs létszáma 600 lesz. A tárca jelenleg 476 embert alkalmaz, az önmagát már jelentősen lecsökkentő vezérkar 472-t. Sokan úgy vélik: a 350 fős többlet megszüntetése miatt hamarosan egy újabb "megrázó" átszervezés várható.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 13.)