Veszett macska támadt emberekre

Négy embert, köztük egy kisgyermeket és jó néhány kutyát, macskát mart meg az elmúlt héten a Békés megyei Kertészszigeten egy veszett macska. Az ámokfutást vasárnap egy gazda azzal szüntette meg, hogy a rátámadó cicát agyonütötte.

Kláricz Józsefné, Kertészsziget polgármestere elmondta: az eset miatt a megyei főállatorvos
ebzárlatot rendelt el, amely a macskákra is vonatkozik. Így a félezer lelkes faluban kilencven napig a kutyákat megkötve kell tartani, és a macskákat is tilos közterületre - azaz a portáról
az utcára - engedni. A kóbor ebek és a dúvadak irtását is elrendelték az észak-békési faluban.

A veszett macska által megmart négy kertészszigeti lakos közül az egyik egy nyolcéves kislány; a megmartak közt van még egy fiatal nő s egy-egy középkorú férfi és asszony.

Január 28-án, amikor már híre ment a faluban a több mint furcsa macskamarásoknak, egy portán a házigazdára támadt a számára ismeretlen, betévedt cirmos. A gazda, miután gyanús lett neki, hogy a kis állat őt - és nem az udvarán tanyázó macskát és kutyát - akarja megmarni, agyonütötte a megvadult cicát. A település vezetői még aznap - vasárnap - a debreceni állategészségügyi állomásra küldték el a megölt macska tetemét. Az intézet hétfőn tájékoztatta a polgármesteri hivatalt arról, hogy a macska valóban veszett volt. Az ebzárlat elrendelésével párhuzamosan Kertészszigeten megkezdték azoknak a lakosoknak a veszettség elleni oltóanyaggal való beoltását, akik kapcsolatba kerültek a macskával. Az érintettek száma tíz körüli - közölte a polgármester.

(MTI)