Személyi ügyekről, a választási előkészületekről és az FKGP körüli botrányokról is szó lesz a Fidesz országos elnökségének kétnapos ülésén - értesült a Népszava. A Telkiben tartandó, ma kezdődő tanácskozáson részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is. A Fidesz hivatalos közlése szerint a kormányfő "tájékoztatást ad az elkövetkező másfél év kormányzati teendőiről". A Népszava úgy tudja, a sorozatos kisgazdapárti botrányok nyomán szóba kerül Torgyán József kisgazda agrárminiszter jövője a kormánykoalícióban. Több fideszes politikus szerint májusig - ha máskor nem, akkor a Fidesz-kongresszuson - eldőlhet Torgyán sorsa. A tv2 értesülései szerint egyébként Torgyán hűségnyilatkozatot kért a kisgazda kormánytagoktól, amelyben vállalják: a koalíció szakadása esetén a kisgazdapárt által delegált miniszterek és politikai államtitkáraik Torgyánnal együtt távoznak a kormányból. Ezt Szabó János honvédelmi miniszter cáfolta.

A kisgazda kormánytagok kérdésén kívül a Fidesz elnökségének ülésén - a választási előkészületekkel összefüggésben - szóba kerül az is, milyen szerepet szánjanak Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszternek a kormányban, illetve a pártban (ismert, hogy Deutsch leváltása a tárca éléről korábban is szóba került, ezt azonban a kormány és maga a miniszter is cáfolta). A lap információi szerint a politikus a párt kampányfőnöki posztjának várományosa.

Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője február 6-án találkozik a kisgazdafrakcióból kivált képviselőkkel, hogy megkezdjék a Fidesz-frakció és a jelenleg független honatyák együttműködéséről szóló írásos megállapodás előkészítését. Ezt Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közölte az MTI-vel. Ismert, hogy Szájert Orbán Viktor kormányfő kérte fel a tárgyalások megkezdésére, a megállapodás megkötésére arról, hogy a "reformerek" továbbra is a kormányprogramot támogatják. Lányi Zsolt, az FKGP volt alelnöke üdvözölte a kezdeményezést.

Korábban beszámoltunk arról, hogy várhatóan csatlakozik a "reformerekhez" Zakó László országgyűlési képviselő is. Tegnap azonban úgy döntött, hogy marad a frakcióban, és "belülről szorgalmazza a változást". Döntését azzal indokolta: a süllyedő hajóról nem menekülni kell, hanem a felesleges tehertől kell megszabadulni.

Zakó több alkalommal is bírálta a párt elnökét, illetve Czoma Kálmán alelnököt, a zalai kisgazdák elnökét. Zakó felszólalt az FKGP közel 100 zalai alapszervezetét képviselő küldöttek, a tagságukban felfüggesztett vagy pártból kizárt tisztségviselők csütörtöki nagykanizsai gyűlésén is, amelyen követelték Czoma lemondását. Közölte: ha Torgyán József komolyan gondolja, hogy a kisgazdapárt érdekében tesz mindent, akkor mondjon le azokról a funkciókról, amelyekben őt most támadások érik. Javasolta, hogy Torgyán harca az őt támadók ellen "zárt körben" folyjon, és abban semmilyen módon ne legyen érintve a kisgazdapárt.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. január 31.)