A második negyedévben elindulhat az országos rákszűrési program, miután az Egészségügyi Minisztériumban döntés született a kérdésben. A tárca az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot jelölte ki a program szakmai szervezésére és ellenőrzésére.

Néhány hónapon belül már biztos, hogy megérkeznek a rákszűrési értesítők, miután az egészségügyi tárca vezetői döntöttek a program támogatásáról. Dajka Balázs, a minisztérium illetékese szerint a korábbi híresztelések ellenére már biztos, hogy lesz pénz a szűrésekre, amelynek egy részét a tárca költségvetéséből, egy másikat pedig az egészségbiztosítási alapból teremtik elő.

- A döntés értelmében a program az eredeti tervek szerint indulhat, tehát a meghatározott korcsoportonként lesz emlő-, vastag- és végbél, valamint nőgyógyászati szűrés, és lehetőség lesz a kétszeri "behívók" kiküldésére is. Azaz azok, akik az első felszólítás után nem jelennek meg a vizsgálaton, újabb felszólítást kapnak majd - nyilatkozta a főosztályvezető.

Az eredeti elképzeléseknek megfelelően a rábeszélést a háziorvosok végzik, a behívás a központi szűrésnyilvántartás alapján történik. A program szervezője és felügyelője az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat lesz.

- Egy-két héten belül elkészül az a munkaanyag, amely valamennyi jogszabályi módosítást, szervezési és technikai feltételt tartalma a rendszer felépítéséhez, a háttér megteremtéséhez szükséges - nyilatkozta Pintér Alán országos tiszti főorvos, a program új felelőse.

Mint ismert, a nyilvántartás alapján névre szóló értesítőt kapnak az érintettek, az emlődaganatok kiszűrésére a 45, a méhnyakrák-szűrésre a 25 év feletti nőket hívják majd be, míg a vastag- és végbéldaganatok ellenőrzését az 50 évnél idősebb teljes lakosság körében végzik el. A vizsgálatokat 2-3 évente kell majd megismételni.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(1999. október 7.)