A rendőrség ismeretlen tettes ellen, befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást a kazetta-ügyben. Sódor István fővárosi főügyész közölte: a Fővárosi Főügyészség fokozott eljárás alá vonja az eljárást. Az RTL KLub információi szerint az ORFK Szervezett Bűnözés elleni Igazgatósága szerdán meghallgatta Deésy Gézát, a hangfelvételt készítő vállalkozót.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: az ügyészséggel történt keddi egyeztetés után ugyanaznap döntöttek a nyomozás megindításáról.

Az említett kazettát a Népszava juttatta el hétfőn a Legfőbb Ügyészséghez azzal a gyanúval, hogy a felvétel alapján esetleg korrupcióban való érintettséggel lenne gyanúsítható Torgyán Attila, a földművelésügyi miniszter fia.

Torgyán Attila a múlt héten határozottan visszautasította és alaptalannak nevezte a Népszava vele kapcsolatos állításait. Torgyán József földművelésügyi miniszter pedig jogi lépések megtételét helyezte kilátásba.

Az üggyel kapcsolatosan Sódor István korábban elmondta: a Fővárosi Ügyészség fokozott felügyelet alá vonja az eljárást. Ez azt jelenti, hogy a rendőröknek az üggyel kapcsolatos minden elvégzett nyomozati tevékenységről illetve annak eredményéről azonnal tájékoztatniuk kell az illetékes ügyészt.

Mivel az ügyészség múlt pénteken elrendelte a feljelentés kiegészítését, így az ügyben eljáró rendőröknek minden bizonyítékot, vagy bizonyító erejű anyagot össze kell gyűjteni és legaprólékosabb ellenőrzésnek kell alávetni. Ezért feltehetően meghallgatják a Deésy Géza által átadott, a megvesztegetési ügylet megbeszélését rögzítő kazettán szereplő személyeket is.

[origo]