Deésy Géza után szerdán másik két érintett, Mittelmayer Ferenc és felesége is megerősítette az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozóinak, hogy hiteles az a felvétel, amely alapján kedden nyomozás indult befolyással való üzérkedés alapos gyanúja miatt. A Népszava úgy tudja, a hangfelvétel negyedik résztvevője is kész hasonló vallomást tenni a lap által kirobbantott kazettabotrány ügyében.

Befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el az úgynevezett Népszava-kazetta-ügyben - erősítette meg a lap tegnapi hírét Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója. Tájékoztatása szerint az ügyészséggel történt keddi egyeztetés után döntöttek a nyomozás megindításáról. A nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett folyik. A Népszava múlt héten közölte annak a hangfelvételnek a szövegét, amely azon a beszélgetésen készült, ahol öt személy tavaly májusban a földművelésügyi miniszter fiának, Torgyán Attilának szánt hárommillió forint kenőpénz célba juttatásáról egyeztetett. Garamvölgyi a rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy a kazetta az ügyészség álláspontja szerint is bizonyító erejű, és ezt a nyomozók is így vélelmezik, kétséget kizáróan a most folyó hangszakértői vizsgálat hivatott igazolni. Hozzátette, a kazettán kívül más tárgyi és személyi bizonyítékok is rendelkezésre állnak.

A Népszava által a múlt héten a Legfőbb Ügyészségnek elküldött hangfelvételből kiderül: a magánszemélyek által alapított Agropark Kht. állami támogatást kért a földművelésügyi tárca tulajdonában lévő Agrárinnovációs Kht.-tól, és Torgyán Attilától remélték, hogy közbenjár ügyükben apjánál. A felvétel arról tanúskodik, hogy a Torgyán család bizalmasának nevezett Benczéné Tóth Judit, az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának kisgazdapárti delegáltja elindult a pénzzel ifjabb Torgyánhoz.

Hétfői, több mint hatórás meghallgatása után szerdán már tanúként hallgatták ki a felvételt készítő Deésy Gézát, a kazettaügy miatt önmagát is feljelentő koronatanút. Hétfői meghallgatásának csaknem tízoldalas jegyzőkönyvét pontosították és egészítették ki. A lap úgy tudja, hogy Deésy tanúvallomásával egy időben kezdődött meg a kenőpénz célba juttatásáról szóló megbeszélés másik két résztvevőjének, Mittelmayer Ferencnek, az Agropark Kht. vezetőjének és feleségének Mittelmayer Ferencnének, az Agrárinnovációs Kht. volt munkatársának a tanúkihallgatása is. Információk szerint mindketten megerősítették, hogy volt olyan megbeszélés, amely a Népszava által az ügyészségnek elküldött kazettán hallható és a felvétel hiteles. Állítólag a beszélgetés negyedik résztvevője is jelezte, hogy kész hasonló tanúvallomást tenni. Úgy tudni, hamarosan kihallgatásra hívja a rendőrség Torgyán Attilát is. Egyes értesülések szerint a nyomozás most már nemcsak az FVM által felügyelt Agrárinnovációs Kht.-vel kapcsolatos ügyekre, hanem más minisztériumi intézményekre is kiterjed.

Nyilvánvalóan összefügg a kedden elrendelt nyomozással, hogy Torgyán József tegnap rendkívüli pártelnökségi ülést hívott össze péntekre és ülésezni fog a kisgazdapárt frakciójának elnöksége is. Ismét félreérthetetlen üzenetet küldött szokásos szerdai rádióinterjújában agrárminiszterének a kormányfő. Orbán Viktor már korábban is úgy fogalmazott: a kazettaügynek mindenképpen súlyos jogkövetkezményekkel kell járnia, ha igaznak bizonyul, akkor az érintettek, ha pedig koholmány, akkor a nyilvánosságra hozók tekintetében. A miniszterelnök megfogalmazása szerint ha egy kormánytag hozzátartozója kormányzati szervekkel összefüggésben követ el törvénysértést, akkor minden érintettnek viselnie kell a felelősséget, ha pedig a kormánytól teljesen függetlenül, akkor az illető miniszternek erkölcsi alapon kell levonnia a következtetést. Szerdán Orbán annyit mondott: bízik abban, hogy hamarosan tiszta víz kerül a pohárba az úgynevezett kazettaügyben.

A kabinet egyelőre nem kívánja hivatalosan értékelni azt, hogy a rendőrség megindította a nyomozást a Népszava cikksorozata nyomán kirobbant botránnyal kapcsolatban. Borókai Gábor kormányszóvivő tájékoztatása szerint a vádak beigazolódásától teszik függővé a további lépéseket, nem pedig a nyomozás megindításának tényétől. A koalíciós pártok vezetői hivatalosan nem kívánták kommentálni, hogy elrendelték a nyomozást, szerintük ugyanis ez még nem jelent semmit. Így vélekedett Bernáth Varga Balázs, az FKGP főtitkára is. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezetője csak annyit mondott, hogy egyetért a miniszterelnöknek az üggyel kapcsolatos múlt heti nyilatkozatával. Balsai István, az MDF frakcióvezetője elmondta, az nem politikai kategória, hogy a rendőrség ismeretlen tettest keres. Ugyanakkor több vezető kormánypárti politikus szerint most már csak a miniszterelnökön múlik, hogy megvárja-e a vádemelést, vagy azonnal dönt a felelősségre vonásról.

Kovács László alapos és pártatlan kivizsgálást tart szükségesnek a kazettaügyben. Úgy véli, hogy ha bebizonyosodik Torgyán Attila esetleges érintettsége, akkor az a dolog természeténél fogva arra is utal, hogy az üggyel összefüggésbe hozható a miniszter apa is. Erre az esetre az az MSZP vezetőjének az álláspontja, hogy amennyiben nem tudott fia "ténykedéséről" Torgyán József az általa vezetett minisztériumban, akkor le kell mondania, ha pedig tudott róla, akkor le kell váltani.

Demszky Gábor, az SZDSZ elnöke úgy nyilatkozott: ha a nyomozás eredménye alapján megállapítható Torgyán József felelőssége az ügyben, akkor indokolt lenne menesztése a miniszteri posztról. - Ha Orbán Viktor komolyan gondolta, hogy az FVM vezetésével szemben elvesztette a bizalmát, és a koalíció nem személyfüggő, akkor mire vár még a miniszterelnök? - tette hozzá a pártelnök.

Csurka István, a MIÉP elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: amennyiben kiderül, hogy a gyanú alapos Torgyán Attila vesztegetési ügyével kapcsolatban, akkor Torgyán Józsefnek mennie kell. Ha nem igazolódik be a gyanú, akkor a Népszavának meg kell szűnnie.

A kazettaügynek jelentős a nemzetközi visszhangja is. A Frankfurter Rundschau szerint a kisebbik koalíciós partner FKGP-nél bekövetkezett botrányok sorozata a bukás peremére sodorta Orbán Viktor miniszterelnök kormányzati szövetségét. A német szociáldemokratákhoz közel álló országos napilap bécsi tudósítója emlékeztet a Népszava által közölt "megdönthetetlen bizonyítékokra", amelyek a mezőgazdasági miniszter fiának megvesztegethetőségét igazolják, valamint arra a körülményre, hogy az idősebb Torgyán "nemigen tudja megmagyarázni annak a mintegy egymillió márkának az eredetét, amelyből luxusvillát építtetett magának az előkelő Rózsadombon".

A Financial Times szerint a magyar kormánykoalíció második legnagyobb pártját megrázó botrányok és leleplezések az egész kormány tekintélyét fenyegetik és ártanak az országról kialakult képnek is. A világszerte befolyásos brit lap közép-európai tudósítója, Robert Wright ismerteti a Népszava által kirobbantott kazettaügyet is, majd megállapítja: a miniszterelnök, aki eleinte a kisgazdák belügyének minősítette a botrányokat, mostanában már gondterheltebbnek tűnik.

A Marketing Centrum internetes szavazólapján válaszoló 1800 polgár 90 százaléka hihetőnek tartja a kazettaügyet. Ebből 62 százalékuk gondolja, hogy a Népszava cikke egy ilyen ügyben elegendő bizonyíték. A fennmaradó 28 százalék csak akkor ad teljesen hitelt a hírnek, ha azt a nyomozás, bírósági döntés is megerősíti. Az e-vokson (www.e-voks.hu) válaszadó internetezők 62 százaléka fenntartások nélkül hitelesnek tekinti a Torgyán József fiát érintő, vesztegetéssel kapcsolatos információkat. A szavazók 10 százaléka egyáltalán nem hisz az információknak, szerintük egyszerűen provokációról van szó.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. február 6.)