A Népszava információja szerint a nemzetbiztonsági kabinet vita nélkül hozta meg csütörtökön a légierő rövid és középtávú fejlesztésével kapcsolatos döntését: Magyarország a Lockheed Martin cég által gyártott, 24 darab használt F-16-os vadászgépeket lízingel. A gazdasági tárca a számításokat és az egyeztetéseket még nem fejezte be, több részletkérdés még nyitott. A lízingcsomag eredetileg 300 milliárd forintról szólt, ami magában foglalta a gépek fogadásához szükséges infrastruktúra kiépítését, a fegyverzetet, valamint a személyzet betanítását is.

A program sürgősségére utal, hogy szinte napokon belül megkezdődik a két fél műszaki szakembereinek az együttműködése. A kabinet azt tervezi, hogy 1,5-2 éven belül már az F-16-os vadászgépek védik Magyarország légterét. A lap értesülése szerint a grémium úgy adta áldását a katonai lobbi által is erősen támogatott amerikai gépbeszerzésre, hogy a döntéssel hazánk technikailag is egyesült a NATO-val.

A honvédség meglévő 27 MiG-29-es vadászgépeinek sorsa is eldőlt. Mint megírtuk, minimalizálni fogják az orosz gépek felújítását, hogy minél kevesebb pénzből tudják biztosítani a működőképességüket.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. február 8.)