A következő hónapokban névre szóló értesítést kapnak a 25 és 65 év közöttiek, hogy jelenjenek meg méhnyak-, mell- vagy vastagbélrák-szűrésen. Ha az érintettek élnek a lehetőséggel, akkor évente 1500-2000 ember idő előtti halála lesz elkerülhető. A vizsgálatokra mintegy 1,5-2 milliárd forintot fordít az egészségbiztosító.

A következő hónapokban névre szóló értesítést kapnak a 25 és 65 év közöttiek, hogy mikor és hol jelenjenek meg méhnyak-, mell- vagy vastagbélrák-szűrésen ? értesült a Népszabadság. Az Egészségügyi Minisztérium becslése szerint, ha az érintettek élnek a lehetőséggel, akkor évente 1500-2000 ember idő előtti halála lesz elkerülhető. A vizsgálatokra mintegy 1,5-2 milliárd forintot fordít az egészségbiztosító.

Hamarosan elkészül az a jogszabálytervezet, amely lehetőséget teremt a 25 és 65 év közöttiek rendszeres szervezett rákszűrésére. Az ajánlott vizsgálat bevezetésével az egészségügyi kormányzat azt szeretné elérni, hogy öt-tíz éven belül a jelenlegi 26 százalékról 16 százalékra csökkenjen a daganatos halálozások száma. Ottó Szabolcs professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese lapunknak elmondta: Magyarország a daganatos halálozásban a világ összes államát megelőzi. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a névre szóló értesítést kapó korosztályok megjelenjenek a tavasszal kezdődő szűrővizsgálatokon.

Várhatóan a 25 és 65 év közötti nőknek méhnyak-citológiai vizsgálaton háromévenként, a 45-65 év közöttieknek emlő- és vastagbélrák-szűrésen kétévenként kell részt venniük. Ez azt jelenti, hogy a szakrendelőknek két év alatt kétmillió vizsgálatot kell majd elvégezniük.

(OS)

Ajánló:

Korábban:

(1999. január 17.)