A földművelésügyi tárcához tartozó Agrármarketing Centrum és az Országos Területfejlesztési Központ gazdálkodásának átfogó vizsgálatát rendelte el pénteken Tamás Károly, az FVM közigazgatási államtitkára. Deésy Géza, a kazettaügy koronatanúja a tv2 Napló című műsorában azt állította, hogy Torgyán József épülő villáját az Agrármarketing Centrum finanszírozta.

Tamás Károly, a földművelésügyi minisztérium közigazgatási államtitkára megerősítette: pénteken átfogó pénzügyi vizsgálatot rendelt el az agrártárcához tartozó Agrármarketing Centrumnál (AMC), valamint a minisztérium másik háttérintézményénél, az Országos Területfejlesztési Központnál. (Az Agrármarketing Centrum a magyar mezőgazdasági termékek piacra jutását segíti különböző rendezvényekkel és marketingeszközökkel. Tavaly több mint hárommilliárd forintnyi költségvetési pénzből gazdálkodott, idén 3,6 milliárd forint a tervezett költségvetése a szervezetnek.) Tamás Károly döntését azzal indokolta, hogy a tárcán belül és politikai körökben is egyre több a szóbeszéd az FVM-hez tartozó cégek szabálytalan gazdálkodásáról, ezért szükséges a tisztázás. Az államtitkár bízik abban, hogy a pénzügyi vizsgálat megnyugtató módon zárul, és úgy gondolja: mind a távozó minisztériumi vezetésnek, mind a tárca új irányítóinak elsőrendű érdeke a tisztánlátás. Arra a kérdésre, hogy a vizsgálat elrendelése összefügg-e Deésy Gézának, a kazettaügy önmagát is feljelentő koronatanújának a tv2 Napló című műsorában tett kijelentéseivel, az államtitkár azt felelte: a két ügy között semmilyen összefüggés nincs, hiszen a vizsgálatot már pénteken elrendelte.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Népszava által kirobbantott kazettaügyben indult nyomozás az FVM felügyelete alá tartozó Agrármarketing Centrum tevékenységére is kiterjed. Ezt bizonyítja, hogy pénteken kihallgatta a rendőrség Torgyán József titkárnőjét, és ezt erősítette meg tegnap esti tévéinterjújában Deésy Géza is. A koronatanú a tv2 Napló című műsorában azt állította: Torgyán József távozó agrárminiszter Tállya utcai telekvásárlását közvetve az AMC finanszírozta közpénzekből. Erről második kihallgatása alkalmával a rendőrség már kérdezte Deésyt, aki azt gondolja, hogy ha a rendőrségi eljárás e tekintetben ugyanolyan precíz, mint amilyennek azt a kazettaügyben tapasztalta, akkor a vizsgálatnak Torgyán József személyénél kell megállnia.

Deésy úgy tudja, hogy léteznek dokumentumok, amelyek vitathatatlanul igazolhatják Torgyán villaépítésének kapcsolatát az AMC-vel, és a rendőrség dolga lesz ezeket előkeríteni. A koronatanú a Napló riporterének beszámolt arról, hogy a rendőrségi kihallgatásán más, az agrártárcánál történt pénzügyi visszaélésekről is beszámolt, s úgy tudja, a rendőrség ezen ügyekre is kiterjesztette a nyomozást.

Általában az FVM pénzosztó gyakorlatáról Deésy azt mondta: a közpénzek egyéni érdekeket szolgáltak. Állítása alátámasztásaként megemlített, hogy az Agrárinnovációs Kht.-ba befutott több mint kétszáz pályázatból alig tíz volt valós szakmai értékű, a többi csak arra volt jó, hogy valaki megkaphassa a pályázat megírására szánt 7,5 millió forint költségvetési támogatást.

Deésy azt állította, hogy a kazettaügyről a kormányzati körök és a kisgazdapárt felső vezetése is tudott, mégsem tettek semmit, mert rettegnek Torgyántól. A koronatanú szerint a kisgazdapárt azért halad rossz irányba, mert a Torgyánt támogató szűk csoport annyira "lefedte" a minisztert, hogy neki "fogalma sem volt, mi történik körülötte".

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. február 10.)