Tanúmeghallgatásokkal folytatódott szerdán a Szolnoki Városi Bíróságon annak a büntetőügynek a tárgyalása, amely Füzesgyarmaton, 1995 májusában egy olajszőkítés kapcsán pattant ki. A Karancsi Tibor nyomozó feltáró vallomásáról közismert ügyben a Fővárosi Főügyészség által elkészített vádirat szerint Kucsera Lajost és három társát hivatali személy által elkövetett bűnpártolással és más bűntettekkel vádolják.

A szeghalmi rendőrkapitányság négy rendőrének ügyével kapcsolatban a Békés megyei bíróságok elfogultságot jelentettek be, ezért az első fokú eljárás lefolytatására a Szolnoki Városi Bíróságot jelölték ki. Az ügyben az első tárgyalás tavaly december 6-án volt, amikor mind a négy vádlott tagadta, hogy bűncselekményt követett el.

A februári három tárgyalási napra összesen hatvan tanút idéztek meg, közülük a szerdán meghallgatottak között volt B. István vagyonőr is, aki 1995. május 24-én éjjel elsőként észlelte a füzesgyarmati üzemanyagtelepen, hogy tíz tartályvagonból gyűjtőkbe, majd speciális teherautókba tüzelőolajból szőkített gázolajat fejtenek le.

Az elsőrendű vádlottat, Kucsera Lajos volt bűnügyi osztályvezetőt azzal vádolják, hogy miután másnap reggel Karancsi Tibor nyomozó jelentésén keresztül értesült a történtekről, késve tájékoztatta a vám- és pénzügyőrséget. A rendőri intézkedés elmulasztásával a büntetőeljárás meghiúsult, ezért hivatalos személy által elkövetett bűnpártolásért kell felelnie.

B. István a szerdai tárgyaláson elmondta: éveken át vezetett vagyonőri feljegyzéseket, ezek mind megvannak, ám érdekes módon az 1995 májusi feljegyzései nyomtalanul eltűntek. A vagyonőr vallomása szerint 1995. május 25-én a telepen autóval megjelenő Kucsera Lajos azt mondta neki: "Legközelebb akkor szóljál, ha ki lesz lyukasztva a bőröd." A bűnügyi osztályvezető tagadta, hogy ott járt volna a telepen, ezért - állította -, nem is beszélhetett B. Istvánnal.

A vagyonőr azt is elmondta a bíróságon: Karancsi arról tájékoztatta május 25-én délelőtt az olajtelepen, hogy Kucsera utasítására a rendőröknek el kellett hagyniuk a helyszínt, visszarendelték őket.

A bíróság a többi tanú meghallgatását február 19-én folytatja.

(MTI)

Korábban:

(1999. szeptember 21.)