Már az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is ismertek voltak a szerelmi hódítások konyhaművészeti trükkjei. A hölgyek fahéjkivonattal illatosított frizurákkal foglaltak helyet a lakomák díszhelyén, a krónikák leírása szerint a szerető szívek számos nyersanyagnak, fűszernövénynek tulajdonítottak vágykeltő hatást. Az élvezeteket hét különleges előétellel kezdték, melyek közül az osztrigát, a különböző füvekkel főzött tonhalat, a strucctojást kiváltképp kedvelték. Valentin-napon mi is főzzünk kedvesünknek szerelmi étkeket. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani Önöknek néhány "varázserővel" bíró recepttel.
Zellerkrémleves pirított mandulávalHozzávalók: 1 kg zellergumó, 4 dkg vaj, 3 dl tej, 4 dl húsleves, 3 dkg szeletelt mandula, 1 dl tejszín, 4 dkg liszt, friss zellerzöld, csipet csombor, só, őrölt fehér bors.
A tisztított és alaposan megmosott zellert kis darabokra vágjuk. Kevés vajon, sóval ízesítve pároljuk. Liszttel meghintjük, felengedjük húslevessel, tejjel. Fűszerezzük őrölt fehér borssal, morzsolt csomborral. Lassú tűzön főzzük. Mikor a zeller megpuhult, szitán áttörjük, kevés tejszínnel, friss vágott zellerzölddel kiforraljuk. Tálaláskor tejszínhabbal, pirított mandulaszeletekkel díszítjük.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1170 kJ / 280 kcal
Valentin-napi legényfogólevesHozzávalók: 50 dkg sertéslapocka, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 1 db zeller, 1 db karalábé, 1 fej vöröshagyma, 1 doboz tejföl, 1 evőkanál étolaj, 2 dkg liszt, fél csokor petrezselyemzöld, ételízesítő, kevés őrölt fehér bors.
A zöldségeket megtisztítjuk, alaposan megmossuk és kisebb darabokra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített étolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst és együtt tovább pirítjuk. Ízesítjük ételízesítővel, őrölt fehér borssal. Néhány perc múlva hozzáadjuk a zöldségeket, tovább pirítjuk, majd felöntjük húslevessel. Lassú tűzön főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk a levest. Friss, vágott petrezselyemmel hintjük meg.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1680 kJ / 400 kcal
Pirított jércecomb ginsenges mogyorómártássalHozzávalók: 4 db csirkecomb, 20 dkg mogyoró, 8 csepp ginsengextrakt, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 dl vörösbor, 1 szál sárgarépa, 1 db vöröshagyma, 1 dl étolaj, só, cukor.
A megmosott csirkecombokat csont mentén kissé bevágjuk, besózzuk, serpenyőben előforrósított olajon, lassú tűzön pirítjuk. Tisztított, felkarikázott sárgarépát és vöröshagymát teszünk hozzá, tovább pirítjuk. Mikor a hús átsült, kiemeljük és tálalásig melegen tartjuk. Olajában kevés cukorral lepirítjuk a paradicsompürét, majd felöntjük a vörösborral. Átszűrjük, mártás sűrűségűre beforraljuk, hozzáadjuk a mogyorót, ginsengextraktot. A pirított csirkecombokat bevonjuk vele, burgonyakrokettel körítjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2650 kJ / 630 kcal
Ajánlott ital: Tihanyi kékfrankos
Fügével grillezett sertéskarajHozzávalók: 8 szelet sertéskaraj, 20 dkg füge, 15 dkg füstölt sajt, 1 dl száraz fehérbor, 20 dkg tortellini, 2 db paradicsom, 1 pohár snidling, fél dl tejszín, 1 dl étolaj, grill fűszerkeverék.
A megmosott, lecsepegtetett sertéskarajok mindkét oldalát meghintjük grill fűszerkeverékkel, és kevés előhevített olajon elősütjük. Közben a fügéket félbevágjuk, száraz fehérborban felfőzzük. A tortellinit hagyományos módon kifőzzük. Az elősütött karajokra halmozzuk a fügét, melyet vékony csíkokra vágott füstölt sajttal borítunk be. Forró sütőben aranysárgára sütjük. A tortellinit tejszínen átforgatjuk, vágott snidlinggel és paradicsomkockákkal hintjük meg. Ezt körítjük a hús mellé.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2230 kJ / 530 kcal
Ajánlott ital: Dél-balatoni olaszrizling
(Magyar Konyha)
Korábban:
A romantikus vacsora-összeállítás Valentin-nap jegyében készült. Italnak természetesen vörösbort és pezsgőt ajánlunk.