A Népszava információi szerint Torgyán József, a kisgazdapárt elnöke Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelében zsarolással gyanúsítja Deésy Gézát, a Népszava által kirobbantott kazettabotrány koronatanúját, a lap ellen pedig tiltott nyomozati cselekmények, hamis vád és az adatvédelmi szabályok megsértésének gyanúja miatt kért vizsgálatot. Torgyán ezt a levelet küldte el Polt Péter legfőbb ügyésznek, de a küldeményhez csatolta Orbán Viktor miniszterelnöknek írt leveleit is.

Torgyán korábban már többször elmondta, hogy Deésy Géza januárban - míg ő Dél-Amerikában tartózkodott - megkereste munkatársait, és arra kérte őket, hogy lépjenek fel vele szemben. Állítása szerint a koronatanú saját unokahúgát, a kisgazda elnök titkárnőjét is megzsarolta. (Deésy erre azt mondta, ép ésszel nem gondolhatja senki, hogy az ember saját unokahúgát zsarolja, és úgy tudjuk, rendőrségi kihallgatása során az unokahúg is cáfolta a zsarolást.)

Lapunkban is beszámoltunk róla, hogy Torgyán József hétfőn szokatlan módon felkereste hivatalában Polt Péter legfőbb ügyészt. A Legfőbb Ügyészség szerint a kisgazdaelnök azért kérte a találkozót, hogy tájékoztassa Poltot arról, hogy az "őt és a fiát ért sérelmek miatt" "feljelentést" tett. A "feljelentés" nem más, mint a már említett három levél másolata. Polt a leveleket szerdán eljuttatta a Fővárosi Főügyészségre.

- Kicsit elegánsabban is kezelhette volna Polt Péter a találkozót - állítja Kolláth György alkotmányjogász, aki szerint a miniszter feljelentésének szóbeli kiegészítésre vonatkozó kérésére Poltnak úgy kellett volna reagálnia, hogy Torgyánt az üggyel foglalkozó ügyészhez irányítja. Ugyanis szerinte a feljelentés indoklásával Torgyán nem miniszteri minőségében, hanem jogkereső állampolgárként fordult Polthoz, egy közhatalom csúcsvezetőjéhez. Ugyanakkor az alkotmányjogász szerint a legfőbb ügyész nem utasíthatja el egy miniszter találkozóra vonatkozó kérését. Attól azonban elzárkózhat, hogy feljelentéséről, folyamatban lévő konkrét bűnügyekről beszéljenek. Kolláth hozzátette: "ha az agrárminiszternek állampolgárként joga és módja van a büntetőeljárásról a legfőbb ügyésszel beszélni, akkor ezt mindenki másnak lehetővé kell tenni. De ez, persze, nyilvánvaló képtelenség".

Strasszer Tibor ügyvéd szerint furcsa helyzet adódik, ha egy miniszter saját ügyével keresi meg a legfőbb ügyészt. Elmondta: a legfőbb ügyésznek az ilyen helyzetet ki kell kerülni, ugyanis bárki kétségbe vonhatja az adott eljárás tisztaságát. Strasszer - mint fogalmazott - csak azt tudja elképzelni, hogy az agrárminiszter arról értesítette Poltot: országos ügyekben akarja felkeresni őt.

A jövő hétre készül el a hivatalos igazságügyi hangszakértői jelentés a Népszava által az ügyészségnek eljuttatott felvételről. A lap két részben közölte annak a hangfelvételnek a szövegét, amely tavaly májusban készült, amikor öten a földművelésügyi miniszter fiának, Torgyán Attilának szánt hárommillió forint kenőpénz célba juttatásáról egyeztettek. Az ügyben feljelentette önmagát a felvételt készítő Deésy Géza is. A beszélgetés két résztvevője is megerősítette a nyomozóknak, hogy hiteles a felvétel.

(Népszava)

Korábban:

(2001. február 10.)