Fideszes lobbicsata a repülőterek ügyében

Eldőlt, hogy a NATO elfogadja a cserét, és a korábban bejelentett Pápa helyett Taszár lesz NATO-bázis - jelentette be tegnap a Fidesz-frakció ülése után Mátrai Márta. Szabó János honvédelmi miniszter szerint valóban kapott kedvező visszajelzést a NATO európai szövetséges erőinek vezérkari főnökétől, de erről még egyeztetnek a szövetséggel.

Taszár NATO-bázis lesz, a magyar kormány erre vonatkozó kérésére megérkezett a kedvező válasz - közölte tegnap a Fidesz képviselőcsoportjának ülése után Mátrai Márta frakcióigazgató, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöke.

Mátrai elmondta: Szabó János honvédelmi miniszter megkapta a Dieter Stöckmann NATO-vezérezredes aláírásával jóváhagyott választ. Szabó János honvédelmi miniszter lapunk kérdésére közölte: valóban kapott levelet a vezérkari főnöktől, de még tavaly decemberben. Ezt ugyan kedvezőnek értékelte, de még nem tekinthették a szövetség hivatalos döntésének - tette hozzá a miniszter. Magyarország eredetileg arra tett javaslatot a NATO-nak, hogy a szükség esetén hazánkba érkező szövetséges csapatok fogadására Ferihegy és Kecskemét mellett a pápai repülőteret tegyék alkalmassá. Erre 36 milliárd forintos felújítási keretet meg is szavazott az észak-atlanti szervezet, csakhogy időközben a korszerűtlen MiG-21-esek kivonása miatt döntöttek a pápai repülőtér bezárásáról. Ezért a Honvédelmi Minisztérium tavaly kezdeményezte, hogy a bázisra szánt 13 milliárdos szövetségi támogatást Taszárra fordítsák.

Ősszel komoly lobbizás kezdődött a pápai bázis megtartása érdekében. A város fideszes polgármestere, Kovács Zoltán néhány hete még kedvező jelnek tekintette, hogy a kormány nemrégiben döntést hozott az amerikaiak által használt taszári reptér vegyes, polgári hasznosításáról is. Szerinte ugyanis ez azt jelenti, hogy megmarad a pápai repülőtér.

Ehhez képest a szintén fideszes Mátrai Márta, kaposvári képviselő tegnap azt közölte: a NATO-országok közül elsőként Taszáron lesz olyan katonai bázis, amely négyes funkciót tölt be. Vagyis egyszerre lesz a Magyar Honvédség készenléti bázisa, a NATO számára befogadó-, a békefenntartásban részt vevők csapatok számára tranzitállomás, valamint polgári célú feladatokat is ellátó légikikötő.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

( 2001. február 16.)