A Magyar Bányászati Hivatal lényegi kérdésekben nem változtatta meg a pusztaszőlősi gázkitörés ügyében hozott elsőfokú döntését, miszerint a súlyos üzemzavart az MB Kőolajkutató Rt. - mint alvállalkozó - szakszerűtlen javítása okozta.

A másodfokú, jogerős határozat a Mol Rt. értelmezése szerint megállapítja, hogy Pusztaszőlősön a súlyos üzemzavar azért következett be, mert a karbantartó személyzet nem szakszerűen végezte az ellenőrzést, és későn észlelte a kút rendellenes működését. A bányászati hivatal határozata ellen csak akkor kérhető felülvizsgálat, ha a bányahatóságok eljárása jogsértő lett volna.

A magyar gáz- és kőolajkutatás történetének egyik legjelentősebb gázkitörése múlt év augusztus 18-án történt a Mol Rt. pusztaszőlősi PSZ 34-es számú kútjánál. A kitörés pillanatában a kúton előre tervezett javítást végzett az MB Kőolajkutató Rt. mint alvállalkozó. A kitörés következtében mintegy 5,6 milliárd forinttal csökkent a Mol múlt évi eredménye.

A Mol Rt. a bányászati hivatal jogerős határozatának ismeretében a kár pontos mértékének megállapítására és a kártérítési igényének érvényesítésére megkezdte a vizsgálatot.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. október 5.)