A rendőrség több mint két év után befejezte a nyomozást az eddigi egyik legnagyobb gazdasági bűncselekményben, a Globex-ügyben. 15 gyanúsított van, köztük a Németországból 1999-ben hazahozott, és azóta előzetes letartóztatásban lévő két Globex-vezető: Vellai Györgyi és Vajda László. A vád ellenük többek között sikkasztás, hűtlen kezelés és okirathamisítás.

Az ügy rendkívül szövevényes: 559 rendbeli bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják a 15 személyt. Ebből Vellai Györgyit, a Globex vezérigazgatóját 537 rendbeli bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. A vád a gyanúsítottak ellen a legtöbb esetben sikkasztás, hűtlen kezelés, illetve okirathamisítás. Az ügy összes becsült kárértéke körülbelül 7,2 milliárd forint.

Balról jobbra: Bacskai István, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni
Igazgatóságának helyettes vezetője, Garamvölgyi László szóvivő és
Hoffmann János, a Célkörözési Alosztály vezetője
Fotó: HavariaPress

Vellai és Vajda László tulajdonos-elnök lényegében tőke nélkül hozott létre egy papíron milliárdokat érő vállalkozást. Az 1989-ben 1 millió forintos tőkével indított Globex-csoport főként budapesti luxusépítkezésekre szakosodott. Mivel nem volt elegendő tőkéjük, hitelből építették az ingatlanokat, amelyeket csak kész állapotban kezdtek el árusítani, a piaci árakon felüli értékben. Mivel sok esetben csak több év múlva sikerült az ingatlanokat eladni, jelentős késésekkel, és a hiteleknek csak egy részét tudták törleszteni.

A Globexnek több leányvállalata volt. A Globex Brókerház Rt. önkormányzatok értékpapírjainak kezelésével, illetve kisbefektetők számára értékpapírok vásárlásával és kezelésével foglalkozott. Azonban a rájuk bízott értékpapírokat értékesítette a cég, és az összegből az építkezéseket, illetve a hiteltörlesztéseket finanszírozta.
A károsultak között van 528 kisbefektető, akiket összesen 567 millió forint kár ért, de azóta is csak egymillió forintig kártérítette őket a Befektetővédelmi Alap; valamint a soproni (3,2 milliárd forint kár érte őket), a XI. (500 millió forint kár) és a XII. kerületi (600 millió forint kárt szenvedő) önkormányzat.

A cégcsoport egyre jobban megingott. Ekkor fogtak bele a Rózsadomb Hotel átépítésébe, amelytől a vezetők azt várták, hogy egy csapásra megoldja pénzügyi problémáikat. A szálló tulajdonosa a Hunguest Rt. volt, amellyel közösen részvénytársaságot alapított a Globex. Az építkezés nem készült el.

A Globex közben létrehozott egy szövetkezeti nyugdíjpénztárt a Globex-dolgozóknak, akik szintén nem látták viszont az összesen 8,2 millió forintjukat.

A cég tőkebefektetési csalást is elkövetett azzal, hogy kibocsátották a Globex 2000 részvényt, ám félretájékoztatták a befektetőket a cég valós anyagi helyzetéről, és nagyszerű befektetésként reklámozták részvényeiket.

A Globex ellen 1998 őszén felszámolási eljárás indult. Vajda és Vellai Németországba szökött, itt tartóztatták le őket, miután nemzetközi körözést adtak ki ellenük, majd hazahozták őket Magyarországra. 1999 áprilisa óta előzetes letartóztatásban vannak.

A cégcsoport tevékenységéből Vellai - aki lényegében egyszemélyben irányította a cégcsoportot - és Vajda jelentős mértékben meggazdagodott, a többi gyanúsított azonban nem tudott jelentős vagyont felhalmozni. 12 gyanúsított a Globex-cégcsoport vezetője, beosztottja, egy pedig a soproni önkormányzat részéről látta el a könyvelői feladatokat. Őt hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtótájékoztatóján elhangzott: igazságügyi könyvszakértőket vontak be a nyomozás során, akik több mint egy éves vizsgálódás során alátámasztották a rendőrség gyanúját a visszaélésekkel kapcsolatban.

A rendőrség különböző pénzintézetekkel, a tőzsdével, földhivatalokkal együttműködve felmérte a gyanúsítottak és a cégcsoport ingatlanjait. Két II. kerületi ingatlant - egyenként mintegy 100 millió forint értékben - zároltak, valamint tudomást szereztek egy harmadik ingatlan értékesítéséről, innen 70 millió forintot zár alá vettek. A cégek felszámolásával három cég foglalkozik.

A kár összértéke 7,2 milliárd forint. A pénz jelentős részét magyarországi építkezésekbe ölték, valamint a cég pazarló működése emésztette fel. Például eredeti székházuk, Budapest legelegánsabb és legdrágább ingatlana, a Vörösmarty téri Gerbeud-ház bérleti költsége több millió forint volt havonta. A jelentős költekezés mellett jelentős bevételeik azonban nem voltak.

Az ügy nagyságát érzékeltetve a sajtótájékoztatón Bacskai István őrnagy, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának helyettes vezetője elmondta: az ügy alapirata 67 kötet, valamint 37 papírdoboznyi irat. A bűnjelek 40 nagy nejlonzsákot töltenek meg, emellett két szervert is lefoglaltak. Az üggyel kapcsolatban körülbelül 600 tanút hallgattak meg. A rendőrség befejezte a kétéves nyomozást. és vádemelési javaslattal tovább adta az ügyet az ügyészségnek.

"Vellai és Vajda a kihallgatásuk során nem tanúsított megbánást" - közölte Bacskai. "Vajda alig nyilatkozott, míg Vellai mindennel kapcsolatban kifejtette a véleményét."

Bacskai arra nem tudott választ adni, hogy mekkora büntetést kaphatnak a gyanúsítottak, mivel halmazati büntetésre számíthatnak, ha bebizonyosodik ellenük a vád.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

Az És tényfeltáró riportja a Globexről

Korábban:

(1999. augusztus 29.)