Bőhm András, a szabad demokraták fővárosi frakciójának vezetője szerint már a hétvégén megkezdődnek az informális egyeztetések arról, hogy miként lehetne fenntartani Budapest működőképességét. A frakcióvezető elmondta, minden megoldásra nyitott az SZDSZ, de kizárta, hogy a fideszesekkel szorosan együttműködnének.

A Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-es vezetése és vélhetően a szocialistáké is a jövő hét elejéig értékeli az új helyzetet, s áttekinti, miként lehet fenntartani a város működőképességét a koalíció felbomlása után - nyilatkozta Bőhm András frakcióvezető pénteken.

Elmondta, hogy megvizsgálják, lehet-e átértékelni a csütörtökön történteket.

A politikus leszögezte, minden megoldásra nyitott az SZDSZ.

Így például el tudják azt is képzelni, hogy laza együttműködést valósítanak meg a szocialistákkal. Ilyen egyébként korábban már volt a fővárosban - tette hozzá.

Bőhm András kizárta azt, hogy a fideszesekkel szorosan együttműködjenek, mint mondta, ilyen dolog bennük fel sem merül.

A frakcióvezető szerint a hétvégén várhatóan informális egyeztetésekre is sor kerül az SZDSZ és az MSZP vezetői között.

A koalíciós törést kiváltó villamosvásárlásra utalva kifejtette, napokon belül végeznek a döntés-előkészítés vizsgálatával.

Emlékeztetett rá, hogy a fővárosnak nem volt olyan koncepciója, hogy használt villamosokat vegyenek.

A frakcióvezető kitért arra is, hogy a koalíció léte nem most kérdőjeleződött meg először, felvetődött már a tavaly nyári feszültségek idején is. A mostani törést Bőhm András annak tulajdonítja, hogy Vajda Pál főpolgármester-helyettes végig személyes ügyként kezelte a villamosvásárlást, s keresztülerőszakolta akaratát a szocialista frakcióban.

(MTI)

Korábban:

(2001.02.23.)