A Magyar Televízió (MTV) kuratóriumának keddi ülésén döntenek arról, eladják-e az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaságnak (ÁPV Rt.) az MTV archívumát. Korábban az MTV tagadta, hogy erre készülnének. Az [origo] egy névtelenséget kérő forrása szerint az eladás benne van az üzleti tervben, a vételár 10 milliárd forint, melyet két részletben fizetne ki az ÁPV Rt. A privatizációs szervezet az archívumot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által létrehozott Nemzeti Audiovizuális Archívumnak adná tovább.

Bende Györgyi, az MTV szóvivője megerősítette az [origo] információját, miszerint "a televíziónak szándékában áll eladni az archívumot". Részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni, csupán annyit mondott, hogy a törvényeknek megfelelően kerül sor az értékesítésre.

Az [origo] egy névtelenséget kérő forrása - a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának egy tagja - azt mondta: a keddi kuratóriumi ülésen döntenek az archívum eladásáról, azonban "többen meg szeretnék ezt akadályozni". Az MTV üzleti terve szerint az értékesítésre két részletben kerülne sor, május és szeptember környékén. A vételár összesen 10 milliárd forint. A forrás megerősítette, hogy csak így biztosítható, hogy az MTV nullszaldós legyen. A vevő az ÁPV Rt., amely továbbadná az archívumot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának. A minisztérium már megkezdte a Nemzeti Audiovizuális Archívum létrehozását, itt őriznék a televízió anyagait is. Az [origo] forrása szerint azonban a televízió archívumának nagy részét a híradó teszi ki, amivel a forrás szerint "nem igazán tud majd mit kezdeni a digitális archívum, ennek a televízióban lenne a helye".

"Ez egy óriási anyag, amelynek a megőrzése hihetetlenül költséges, meg nem őrzése pedig vétek lenne" - mondta az [origo] forrása. "A digitalizálás mintegy 15-20 milliárd forintba kerülne" - tette hozzá.

A forrás úgy tudja, az MTV alapszabálya tartalmazza, hogy az archívumot nem lehet eladni. Bende Györgyi ezt tagadta.

[origo]

Ajánló:

Korábban:

(2001. február 23.)