F. Tímea állítja: nem ölni akart, csak a betegek fájdalmát enyhíteni<br/>

Vágólapra másolva!
Szőgyényi József hétfőn találkozott kliensével, F. Tímeával. Az ügyvéd ezután közölte: elképzelhető, hogy a lány módosítja vagy visszavonja vallomását. A Nyírő Gyula Kórház nővérének ügyvédje kétségbe vonja a rendőrség korábbi állítását, miszerint F. Tímea 21 áldozatát azonosította. A vallomásokat rögzítő jegyzőkönyvből kiderül: F. Tímea összevissza vállalta magára az eseteket, magától egy nevet se említett, csak a kórlapok alapján mutatott rá egy-egy elhunytra.
Vágólapra másolva!

F. Tímea főnöke bizonyíthatatlannak tartja, hogy a nővér megölt valakit - interjú Vadnai Mariannal

Dr. Vadnai Mariann, a Nyírő Gyula Kórház I. sz. Belgyógyászatának főorvosa, F. Tímea főnöke állítja: a nővér az orvos által előírt gyógyszereket adta a betegeknek, csak valószínűleg nem a megfelelő módszerekkel. "Igazán csak a beadás technikája változtathatta meg a szerek hatását, de ez utólag kimutathatatlan" - mondja Vadnai. A főorvosnő az [origo]-nak tagadta, hogy a rendőrök bekamerázták volna az osztályt, mielőtt elfogták F. Tímeát.

***

Szőgyényi József ügyvéd kóros hazudozónak tartja kliensét, véleménye szerint semmi nem bizonyítja, hogy F. Tímea bárkit is megölt volna.

A kóros hazudozás nem egy önálló betegség, inkább valamilyen más betegség tünete, általában valamilyen személyiségzavaré. A kórosan hazudozó általában izgalmasabbnak, érdekesebbnek akarja magát feltüntetni, illetve a saját életét akarja izgalmasabbá tenni azzal, hogy kitalál történeteket. Van egy olyan meghatározás, hogy a "Megfontolt hazudozó tudja, hogy hazudik, míg a kóros hazudozó nem feltétlenül". Döme László pszichiáter szerint ez nem elképzelhetetlen, mivel a beteg csak így tudja megszüntetni lelkiismeret-furdalását.

Korábban a rendőrség azt közölte, hogy F. Tímea 21 áldozatát már azonosította. Ez azonban a jegyzőkönyv alapján túlzásnak látszik. Nem arról volt szó, hogy a nővér megnevezett 21 embert, akikről biztosan állította, hogy ő segítette őket halálba, hanem a kórlapok alapján rámutatott egy elhunyt nevére. Azonban még velük kapcsolatban is bizonytalan volt. Öt emberre azt mondta, hogy közvetetten biztos hozzájárult a halálukhoz. Jó néhány elhunytról azt állította, hogy ezeket sem zárja ki, úgy gondolja, hogy valami köze lehet hozzájuk. Sok kérdésre válaszolta azt, hogy semmi konkrétumot nem tud. Bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy milyen gyógyszereket adott a betegeknek: hol seduxenről, hol morfiumról, hol káliumról beszél. Első vallomásában egész mást nevezett meg "első áldozataként", mint egy későbbiben. Teljesen ellentmondásosan beszél azzal kapcsolatban, hogy tudott-e valaki arról, hogy ő betegeket segít meghalni. Egyszer azt mondja, hogy vigyázott rá, senki ne tudja meg, és senki nem is gyanakodott, ugyanakkor a jegyzőkönyv egy későbbi részében azt állítja, hogy Krisztián (ő az a segédápoló, aki feljelentette a főorvosnál Tímeát) nem mondta neki, hogy ezt nem szabad csinálni. Vallomása elején határozottan állítja, hogy eszméletlennek nem adott injekciót, később azonban azt mondja, hogy azért adott egy eszméletlen néninek injekciót, mert tudta, hogy ha felébred, csak szenvedni fog.

Szőgyényi hétfőn találkozott kliensével. Az ügyvéd ezután az [origo]-nak elmondta: a félreértéseket, a jelzők sokaságát kezdték el tisztázni. Szőgyényi szerint egyértelművé kell tenni, hogy F. Tímea pontosan mit ért azon, hogy valószínűsíthető, elképzelhető.

"A szándékos emberölésnél a gyilkosság a szándék. Ha nem ez a szándék, akkor nincs emberölés" - mondta az ügyvéd.

F. Tímea hétfőn azt állította, hogy félreértette a kérdéseket, ő nem akart megölni senkit. A nővér ma azt mondta: ő csak a betegek fájdalmát akarta enyhíteni.

Itt dolgozott a nővér

Az ügyvéd szerint a lány nagyon szétszórt, bizonytalan, emlékezetből nem tudott felidézni egy esetet sem. Szőgyényi szerint a lány mindenképpen magára akarja vonni a bűnt, minden terhet magára akar venni.

"Ha két autó ütközik, és az egyik vezetője meghal, a másiknak általában sokáig tartó, kínzó bűntudata lesz. Még akkor is így van ez, ha nem ő volt a hibás, hanem az, aki meghalt. Így van ezzel Tímea is" - magyarázta az ügyvéd.

[origo]