Lemondásra szólítja fel a Független Kisgazdapárt elnökét, Torgyán Józsefet és a Csongrád megyei elnököt, Pancza Istvánt a Torgyán nélküli 1930-2000 Kisgazdapárt. A szervezet nem Torgyánt, hanem a pártból kizárt Nagy Ferenc Józsefet tekinti legitim elnöknek. Nagy tagságát ugyanis a Legfelsőbb Bíróság visszaállította.

Azonnali lemondásra szólítja fel a Független Kisgazdapárt elnökét, Torgyán Józsefet és a Csongrád megyei elnököt, Pancza Istvánt a Torgyán nélküli 1930-2000 Kisgazdapárt, amelynek vezetői ezt keddi szegedi sajtótájékoztatójukon közölték.

Széll Ferenc országos alelnök elmondta: Torgyán elnöksége alatt a hozzá hű, a busás jövedelmüket féltő elnökségi tagok és a megyei elnökök a párton belül olyan diktatúrát valósítottak meg, ami demokráciában elképzelhetetlen. "A párt népszerűsége akkor, amikor G. Nagyné Maczó Ágnest kizárták a pártból, 27-28 százalékos volt, jelenleg pedig mindössze 3-4 százalékos" - közölte.

A Torgyán nélküli 1930-2000 Kisgazdapárt tagjai és szimpatizánsai szerint Nagy Ferenc Józsefet és tagtársait annak idején "koncepciós alapon", igazságtalanul zárták ki az FKGP-ből - hangzott el a sajtótájékoztatón. "Miután a Legfelsőbb Bíróság is helyt adott keresetüknek, és visszaállította tagsági viszonyukat, mi nem Torgyán Józsefet, hanem Nagy Ferenc Józsefet tekintjük a párt legitim elnökének" - mondta Széll. Hozzátette: kérték Nagy Ferenc Józsefet, hogy a legrövidebb időn belül hívja össze az FKGP nagyválasztmányát, ahol a legitim delegáltak, az alapító kisgazdák választhatnak olyan új elnököt, aki helyre tudja állítani a párt régi tekintélyét.

Széll szerint Csongrád megyében ugyanolyan diktatórikus a pártszervezet vezetése, mint az országosé, emiatt a korábbi több mint négyezres tagság helyett talán jó, ha ötszázan vannak a pártban.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Torgyán nélküli 1930-2000 Kisgazdapárt - amely nem új kisgazdapárt kíván lenni, hanem csoportosulás - tavaly októberben alakult Balatonföldváron, elnöke Nagy Ferenc József. Célja összefogni az FKGP-ből kizárt és kilépett kisgazdákat, valamint kívülről megújítani a Független Kisgazdapártot, hogy az "ismét az igazi kisgazdák pártja lehessen".

(MTI)

Korábban:

(2001. február 27.)