Egyelőre csak közvetett bizonyítékok állnak az ORFK rendelkezésére a kazettaügyben - értesült a Magyar Hírlap. Benczéné Tóth Judit ugyanis elismerte vallomásában, hogy átvett hárommillió forintot, azonban állítása szerint azt nem Torgyán Attilának adta át. A család bizalmasa igazolta, hogy mire fordította az összeget. Deésy Géza, a Népszava kazettabotrányának kirobbantója szerint aligha dönthető meg az öt szereplő állítása ezzel az érveléssel.

A rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán tegnap ismételten tanúként hallgatták ki Deésy Gézát, Torgyán Attila feltételezett vesztegetési ügyében. A Magyar Hírlap úgy tudja, az elmúlt napok kihallgatásai gyengíteni látszanak a befolyással való üzérkedés bűntettének alapos gyanúját. A MH értesülései szerint Benczéné dr. Tóth Judit múlt pénteki gyanúsítotti kihallgatásán ugyan elismerte, hogy átvett hárommillió forintot, ám azt állítja, hogy azt nem Torgyán Attilának adta át. Sőt igazolta, hogy a pénzt milyen célra fordította. Ilyenformán egyelőre csak közvetett bizonyítékok állnak a hatóság rendelkezésére. Az ominózus audiókazetta sem értékelhető egyértelmű terhelő adatként. Az összeg átadásának módjáról vitatkozó szereplők ugyanis személyes meghallgatásuk során igyekeznek eltérő módon beállítani az ott elhangzottakat, mint ahogy azt a koronatanú Deésy feljelentésében összefoglalta. (Deésyt és társait szintén tanúként hallgatták ki, ugyanis a befolyással való üzérkedésnek csak az lehet gyanúsítottja, aki hasznot húz az ügyletből - aki a pénzt adja, az nem).

A lap információink szerint a nyomozás vezetői már erre a hétre tervezik Torgyán Attila meghallgatását, s e szándékukat már jelezték is a nyomozást felügyelő főügyészség felé. A vádhatóság várhatóan napokon belül dönt a kérdésben, ám elképzelhető, hogy első alkalommal csak tanúként és nem gyanúsítottként idézik a kisgazda-pártvezető fiát.

Az lett volna a furcsa, ha Benczéné Tóth Judit készségesen bevall mindent, de mindenki úgy viszi a bőrét a vásárra, ahogy akarja - mondta Deésy Géza. A Népszavában kirobbant kazetta-ügy koronatanúja azt azonban nem érti, miként lehetne eltérő módon beállítani a kazettán elhangzottakat. Akkor miért Torgyán Attiláról volt mindvégig szó? - tette föl a kérdést Deésy, aki szerint a bíróság kénytelen lesz megtörténtnek elfogadni az esetet, minek utána öt tanú egybehangzóan vallja azt. Deésy egyébként korábban önmagát is feljelentette az ügyben.

A lap információja szerint a rendőrség minden irányban folytat adatgyűjtést, ami érintheti a hirtelen megnövekedett Torgyán-vagyon eredetét. Egyes megfigyelők szerint az ÁSZ, a Kehi földművelésügyi tárca kebelén belül működő társaságoknál folytatott vizsgálatai utóbb összeérhetnek a rendőrség ez irányú tevékenységével.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2001. február 26.)