Boros Imre tagadta, hogy munkásőr és párttitkát lett volna – ahogyan ezt Torgyán József kisgazda elnök állította róla korábban. A megbízott földművelésügyi miniszter valószínűleg beperli Torgyán Józsefet a fenti állítások miatt. Szándékáról csak akkor tesz le, ha a kisgazda frakció megkéri, álljon el a pertől.

Az FVM megbízott minisztere az uniós pályázatokról szóló országos falugazdász képzés-sorozat zalaszentgróti indítását követően tartott sajtótájékoztatón tagadta Torgyán Józsefnek a vele kapcsolatos állításait, miszerint munkásőr és párttitkár volt.

Boros Imre közölte, hogy a következő frakcióülésen elmondja a pártelnöknek: "Elnök úr, ha mindez így is lenne, az önre nézve volna nagyobb szégyen. De nem így van, ezt ön is pontosan tudja, mert ismeri az 1998-as képviselő-jelölti írásos nyilatkozatomat".

Az elnök úr nagyon kínos választás elé állított: "pereljem be rossz hírem keltéséért, becsületsértésért. Ettől esetleg csak a kisgazda frakció döntése tarthat vissza" - folytatta Boros Imre.

Megjegyezte: a frakcióülésen felszólítja majd Torgyán Józsefet, hogy az alaptalan rágalmazásokat vele, a frakció- és a párttagokkal, meg mindenki mással szemben "méltóztassék befejezni".

Szabadi Béla volt politikai államtitkár jognyilatkozatának háromszori elmaradásáról a megbízott miniszter elmondta: ez nem akadályozza, legfeljebb egy halom irat átnézésére kényszeríti őt, hogy a tárca helyzetéről tényszerű tájékoztatót készítsen a frakció számára.

"Most a teljes jogkörű miniszteri munkámra figyelek, s hogy a ciklus végéig maradok-e a tárca élén, az jelentősen függ az FKGP-frakción belüli támogatottságomtól, és természetesen a miniszterelnök úr álláspontjától" - válaszolta a jövőjét illető kérdésre Boros Imre. Boros hozzátette: azt hallotta, hogy az FVM élére Torgyán Józsefnek már 4-5-nél is több jelöltje van, de ő nincs közöttük.

Az ország minden megyéjét érintő, 19 héten át zajló falugazdászképző-sorozat nyitó előadásában Boros Imre elmondta: a fő cél a SAPARD-program pályázati rendszerének és a megyei, regionális, országos és uniós források koordinációjának elsajátítása, az agrárágazat EU-felkészülésének bemutatása.

- Magyarország összesen 13,5 milliárd forintot költhet el - az állami társfinanszírozással együtt - a mezőgazdaság- és vidékfejlesztést egybe építő SAPARD-program keretében. Ehhez a térségi szemléletet és a pályázatkészítő képességet mielőbb erősíteni kell a regionális irodák segítségével is - közölte a PHARE-ügyek tárca nélküli és az FVM megbízott minisztere.

(MTI)

Korábban:

( 2001. február 28.)