Legalább félmillió háztartás nem fizeti a televízió-üzembentartási díjat. Emiatt 4-5 milliárd forint bevételtől esik el évente az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), és rajta keresztül a közszolgálati média. Akik határidőig nem utalják át a díjat, azoknak büntetésből megduplázzák a fizetendő alapösszeget.

A médiatörvény értelmében minden olyan háztartásnak, ahol legalább egy tévékészüléket üzemeltetnek, havonta 690 forint televízió-üzembentartási díjat kellene fizetni. A feltételes mód azért indokolt, mert körülbelül 3,8 millió háztartásból - ennyit regisztrál a KSH - legalább félmillióban félvállról veszik a jogszabályt.

Szarka Imre, a díj beszedésével megbízott Magyar Posta Rt. pénzforgalmi igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta: kimutatásaik szerint valamivel több mint 2,7 millióan regisztráltatták magukat üzemben tartóként a társaságnál. Közülük azonban csupán 1,9 millió a díjfizetésre kötelezettek száma, 800 ezren ? életkoruk vagy egészségügyi állapotuk miatt - mentesek ez alól.

Az igazgató szerint a magyar háztartások mintegy 90 százalékában, tehát legalább 3,5 millió családnál van tévékészülék. Ebből következik, hogy 800 ezren nem vetették magukat nyilvántartásba. Szarka Imre szerint, közülük 300 ezerre tehető azok száma, akik azért nem jelentkeztek a postánál, mert úgy gondolják, életkoruk, egészségügyi állapotuk miatt úgyis felmentést kapnának a fizetés alól. Vagyis maradnak félmillióan, akikkel nem tud mit kezdeni a posta.

A Magyar Hírlap önkormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a notórius nemfizetőkkel nem sok mindent lehet tenni. Az önkormányzatoknak se pénzük, se emberük - de kedvük sincs sok ? a rájuk hárított ellenőrzések elvégzésére, ráadásul ebben anyagilag sem érdekeltek.

A regisztrált készüléktulajdonosoktól kéthavonta szedik be a díjat, késés esetén azonban duplázzák az alapösszeget. A posta igazgatója szerint azért ilyen magas a "büntetés", mert a televízió üzemben tartási díj adóként funkcionál. Évente egyébként 16 milliárd forint folyik be a díjból.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: