A Fővárosi Főügyészség tegnap előterjesztette a Legfőbb Ügyészségre a BRFK nyomozás meghosszabbítására tett indítványát a Kaya Ibrahim ügyben folyó eljárásban. A vizsgálatot 1998 őszén rendelték el közokirat-hamisítás gyanújával ismeretlen tettes ellen.

A Magyar Hírlap megbízható forrásból úgy értesült, hogy a Fidesz-közeli cégek fantomizálásával kapcsolatos Fidesz-közeli vélemény egyre inkább az, hogy a kínos ügy végére azzal kerülhet pont: Kaya Ibrahim a vevő. Ez esetben az egy napon tucatnyi köztartozást hátrahagyó cég eladóját, Schlecht Csabát - aki jelenleg is a Mahir egyik vezetője - nem érheti bántódás, sem az adósságokat fölhalmozó cégek közismert egykori képviselőit.

Schlecht a Magyar Hírlapnak korábban úgy nyilatkozott: csak akkor hajlandó az ügyben nyilvánosság elé állni, ha annak nálánál fontosabb szereplője is megteszi ezt. A cégeket eladó Schlecht utalása Simicska Lajosra, a Mahir korábbi vezérigazgatójára, az APEH volt elnökére, Magyar Fejlesztési Bank jelenlegi tanácsadójára vonatkozott, akinek neve gyakran felbukkan a fantomizált cégekben.

A Népszabadság (2001. 02. 27.) úgy értesült, hogy a Legfőbb Ügyészség nem továbbította az újabb jogsegély-megkeresést Németországba Kaya Ibrahim tanúkénti meghallgatására és a fantomcégügyben újabb írásminták beszerzésére. A lap úgy tudja: a vádhatóság szükségtelennek tartotta a költséges eljárást, mivel az írásszakértői vélemény szerint nagy valószínűséggel a török vendégmunkás aláírása szerepel a cégvásárlások dokumentumain.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

( 2001. január 25.)