A belterületi földekkel kapcsolatos önkormányzati igények feltárása, összegyűjtése, rendszerezése 1994-95-ben mintegy másfél éves munka volt a Vektor Rt. számára, ugyanakkor az ÁPV Rt.-t külső tanácsadóként képviselő Tocsik Mártával két héten belül sikerült megalkudni 1996 januárjában - derült ki a Legfőbb Ügyészség kontra ÁPV Rt., Tocsik Márta polgári perben a Fővárosi Bíróságon szerdán. A tárgyaláson Lovas Pétert, a Vektor Rt. egyik vezetőjét hallgatták meg tanúként.

A négy évvel ezelőtt indult eljárásban a Legfőbb Ügyészség azt kéri: a bíróság mondja ki, hogy jogszabályba, illetve jó erkölcsbe ütköző volt az alperesek között 1996-ban létrejött megbízási szerződés. Ezért az egyezség érvénytelen, így a kifizetett 804 millió forintos sikerdíj is visszajár.

A szerdai tárgyaláson tanúként hallgatták meg Lovas Pétert, a belterületi földek ügyében az 1990-es évek közepén az önkormányzati igényeket gondozó Vektor Rt. egyik vezetőjét. Elmondta, hogy az önkormányzati követelések feltárásakor azt tapasztalták: a helyhatóságok rendkívül tájékozatlanok voltak saját jogos igényeiket, járandóságaikat illetően. Előfordult, hogy a belterületi földek kapcsán az ÁPV Rt. által átadott részvényeket az irattárban őrizték, a vonatkozó iratok pedig a MÉH-ben kötöttek ki. "Az akkori törvényi szabályozással kapcsolatban pedig máig nem alakult ki minden részletre kiterjedően egységes értelmezés" - mondta a tanú.

A per adatai szerint Tocsik Mártának a vitatott szerződésben rögzített feladata azt volt, hogy külső tanácsadóként az önkormányzatok jogos, legfelsőbb bírósági döntéssel alátámasztott igényeit gyors peren kívüli megegyezés során minél alacsonyabb szintre alkudja le. A Tocsik Márta számára kifizetett sikerdíjat a vitatott szerződés szerint az alkufolyamat során elért tiszta megtakarítás 10 százaléka alkotta.

"Utólag már nehéz felidézni, hogy mi is volt pontosan Tocsik Márta munkája" - fogalmazott egy kérdésre válaszolva Lovas Péter. Hozzátette: Tocsik az a típusú ember, aki nagyon sok témában gond nélkül le tud ülni tárgyalni. Partnerével el tudja hitetni, hogy jártas a témában, azt viszont nagyon nehéz megítélni, hogy ismeretei milyen mélyek.

Lovas elmondta: a Vektor által benyújtott önkormányzati igényekről mintegy kéthetes intenzív tárgyalás után alkudtak meg Tocsik Mártával. "Az alku során Tocsik Márta több ízben is ügyesen vitatott egyes önkormányzati követeléseket, és előfordult, hogy felvetései nyomán további iratokkal kellett pontosítani, alátámasztani a benyújtott igényeket" - mondta a tanú.

A polgári per júliusban folytatódik.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 7.)