Naponta 150 millió forintot emésztenek fel az árvízvédelmi munkálatok. A közlekedési és vízügyi minisztérium keretei kimerültek, ezért megnyitották az 5 milliárdos katasztrófaalapot. Az árhullám levonulásával azonnal megkezdik a gátak és az épületek helyreállítását, ez tovább emeli a költségeket. A következő 24 órában elenyésző mennyiségű csapadékra lehet számítani. Fertőző megbetegedéseket még nem észleltek az elöntött területeken. A tisztiorvosi szolgálat megkezdte a lakosok fertőző májgyulladás elleni beoltását.

Az árvízvédekezés napi költségei meghaladják a 150 millió forintot, a hétfő óta halmozódott kiadások pedig csaknem elérik az 500 millió forintot - közölte Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter pénteken Budapesten. Mivel a Kövim e célra elkülönített tartalékkerete már kimerült, ezért a kormány megnyitotta 5 milliárd forint összegű központi katasztrófakeretét.

Fónagy János elmondta: a védekezés napi költségei napról napra emelkedni fognak, mivel az árhullám levonulása után a gátaknál és a falvakban azonnal elkezdik a helyreállítási munkákat. A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 óra folyamán nem hullott csapadék. Kedvezőtlen fejlemény azonban, hogy az emelkedő hőmérsékletek miatt a vízgyűjtőn található igen csekély hómennyiség olvadása erősödik. Ennek ellenére a Felső-Tisza árhullámának utánpótlása számottevően csökkent.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 24 órában 5 millimétert meg nem haladó, csekély mennyiségű csapadék várható. A Tisza Tiszabecs és Záhony közötti szakaszán, valamint a Túr, a Szamos és a Kraszna torkolati szakaszán továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben, a csütörtöki állapottal megegyezően, 205 kilométer hosszan. Harmadfokú a készültség a Tisza és mellékfolyóinak 248 kilométer hosszú védvonalán, ami 80 kilométerrel hosszabb, mint csütörtökön volt.

Másodfokú árvízvédelmi készültség érvényes 824 kilométer hosszú folyószakaszon, ami mintegy 140 kilométerrel haladja meg az egy nappal korábbi állapotot. A legenyhébb, elsőfokú árvízvédelmi készültséget 96 kilométer hosszú védvonalon rendeltek el, ami 270 kilométerrel kevesebb, mint csütörtökön.

A Tisza Tiszabecstől Vásárosnaményig apad, onnan árad. A folyó Záhonynál jelenleg 752 centiméteres vízállással egy centiméterrel meghaladta az eddig mért legnagyobb vízállást. Az előrejelzések alapján Dombrádon és Tiszabercelen is az eddig mért legnagyobb vízállásokhoz közeli tetőzések várhatók.

A Túron a következő 24 órában fokozatosan csökken, majd megszűnik a Tisza visszaduzzasztó hatása. A román féllel történt egyeztetés alapján a román területen lévő kányaházi tározó vízleeresztését felére csökkentették. Ezáltal a Túr bal partján a vízterhelés csökkent.

A Bodrog vízállása a szlovákiai Bodrogszerdahelynél a jelenlegi 832 centiméterrel tetőzik. Tokajnál a folyó tetőzése néhány deciméterrel az ott eddig mért legnagyobb vízállás alatt várható, ám Tokaj alatt a Tisza és mellékfolyója együttes hatására igen magas mederteltségek és várhatóan harmadfok feletti tetőzések lesznek.

Csongrádtól lefelé az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság megkezdte a felkészülést a várhatóan két hét múlva odaérkező árhullám elleni védekezésre. Tatár Attila dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: a polgári védelem, a honvédség és a lakosság részvételével összesen több mint 13 ezer fő, 1060 jármű és gép vesz részt jelenleg a védekezési munkálatokban. Eddig felhasználtak 110 ezer homokzsákot, 410 tonna követ és kavicsot, 44 ezer négyzetméter fóliát, 2500 köbméter homokot és 15 ezer fáklyát. A dandártábornok hozzátette: Nyíregyházán és Vásárosnaményban logisztikai elosztóbázisokat hoztak létre, ahonnan ellátják a térséget technikai és egyéb eszközökkel.

Minden olyan községbe, ahonnan kitelepítették az embereket, illetve amelyek az árvíztől veszélyeztetettek, a Belügyminisztérium néhány tisztségviselőt küld a magyar állam képviseletében. A tisztviselők az emberek olyan gondjaival törődnének, amelyekkel a védelmi osztagok nem tudnak foglalkozni.

Vass Ádám, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezető főorvosa elmondta: kedvező fejlemény, hogy fertőző megbetegedést még nem észleltek a térségben, bár hozzátette, hogy ezek lappangási ideje akár több hét is lehet. A helyi tisztiorvosi szolgálat megkezdte a térség veszélyeztetett lakosságának beoltását gammaglobulinnal, amely a fertőző májgyulladás ellen nyújt védettséget. Azt is elmondta, hogy a tisztiorvosi szolgálat naponta kétszer ellenőrzi a tömegszállások higiéniáját. A vásárosnaményi kórház mellé telepítettek egy ivóvízzacskózó gépsort, így a környéken élők tisztavíz-utánpótlása biztosított.

(MTI)