Földi László egykori titkosszolgálati vezető cégében, a Defend Kft-ben a Magyar Fejlesztési Bank szerzett többségi tulajdont. Földi cége 1998 novemberétől százmilliós, milliárdos állami megrendelésekhez jutott. Földi László neve korábban a Nyírfa-ügy kapcsán majd a megfigyelési-ügy, kazetta vásárlási botránya révén vált ismertté.

A napokban jelentős tőkeemelést követően a Magyar Fejlesztési Bank lett a Defend Security Kft. főtulajdonosa - erősítette meg a Népszabadság értesülését Földi László, a cég ügyvezetője. Az új szerkezetben az MFB 60 százalékos tulajdonrészhez jutott a társaságban, a Magyar Posta Rt. részesedése 51 százalékról 21-re, míg a Földi által jegyzett V.I.B. Vagyonkezelő, Ingatlanhasznosító és Befektető Kft-é 49-ről 19-re csökkent. A tőkeemelést, mint korábban is, a cég gyors ütemű fejlődésével és üzleti kilátásaival indokolták. Az állami pénzintézet pedig mint tőkebefektető fantáziát látott a társaságban - mondta Földi, aki továbbra is a cég első embere, de az új tulajdonos kijelölt mellé egy "második ügyvezetőt".

Az eredetileg a Postabank biztonsági feladatainak ellátására létrehozott Defend Kft.-t 1998 novemberében vásárolta meg Földi a bank új vezetésétől. A Nyírfa-, majd az úgynevezett megfigyelési ügy révén ismertté vált egykori hírszerző tisztnek akkor a bank megengedte, hogy a cég 53 millió forintos vételárat a társaság bevételeiből egyenlítse ki. Miután Földi birtokon belülre került, a Defend példátlan fejlődésnek indult, sorra kapta a százmilliós,
milliárdos állami megrendeléseket. A Defendet kérték fel egyebek között a BÁV, az APEH, az MFB és több más állami intézmény védelmére. Tavaly ősztől a Magyar Posta Rt.-nél kapott őrző-védői és pénzfeldolgozói feladatokat, majd a részvénytársaság lett a vállalkozás főtulajdonosa - a befektetés összegét üzleti titokként kezelték.

(OS)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 15.)