A balatonszemesi gyermeküdülő előnytelen magánkézbe adása miatt békés tüntetést tartottak a Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház (Romano Kher) elnevezésű szervezetének munkatársai és szimpatizánsai az Országház előtt pénteken.

Zsigó Jenő, a Romano Kher igazgatója beszámolt arról, hogy eredetileg a Hunguest Vagyonkezelő Rt. épülete előtt szerették volna a tüntetést tartani, a társaság azonban "nyomtalanul eltűnt". Az ügy hátteréről szólva kifejtette: az állami üdülőket kezelő Hunguest Vagyonkezelő Rt. kétéves tárgyalás után, a Fővárosi Önkormányzattól kapott vételi ajánlat ellenére, az állam számára is előnytelen szerződéssel adta magánkézbe azt a gyermeküdülőt, amelyben 15 éve táboroztattak fővárosi roma gyerekeket.

Amikor a Hunguest Vagyonkezelő Rt. döntött az ingatlan eladásáról, a Romano Kher árajánlatot kért, és azt továbbította a fenntartó fővárosi önkormányzatnak. A Fővárosi Közgyűlés tavaly határozott az üdülő megvételről, és kész volt a 34 milliós vételárat kifizetni.

- Furcsának találjuk, hogy a Hunguest ennek ellenére a BE-NO Kft.-nek adta el az ingatlant, információnk szerint 16 millióért - jegyezte meg Zsigó Jenő. Hozzátette, hogy a kft. már tovább is adta az üdülőt egy másik cégnek, ugyanannyiért, mint amennyit a főváros fizetett volna érte.

- A tüntetést havonta megismételjük, mindaddig, amíg az üdülő jogos tulajdonunkba nem kerül - hangsúlyozta Zsigó Jenő. Megjegyezte: a Romano Kher által 1987 óta bérelt balatonszemesi ingatlan felújítására az elmúlt években 25 millió forintot fordítottak.

Krasznai József, a Roma Parlament alelnöke "A cigánytábor az égbe megy...? vagy Strasbourgba ..." feliratú táblával a kezében jelent meg a demonstráción. Véleménye szerint a kormány megfosztja a cigányokat azoktól az értékektől, amelyek a múltat és a jövőt jelentik. Hozzátette: ha kell, aláírásokat gyűjtenek a balatonszemesi üdülő megmentése érdekébe.

Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy a Fővárosi Önkormányzat az elképzelések szerint egy, a tulajdonában lévő, korábban eladásra szánt fonyódi üdülőt juttat a Romano Khernek.

(MTI)

Ajánló:

a magyarországi cigányság web-lapja