A Magyar Vöröskereszt pszichológusai zsákokat pakoltak a gátakon a rossz szervezés miatt. A szervezet főtitkár-helyettese több információt igényel, hogy tudják szakembereiket hol vessék be. A vöröskeresztesek eddig 50 embert mentettek ki a vízből. Bűncselekmény nem történt a rendkívüli helyzetben, az embercsempészek nem próbálkoztak. Az Egyesült Államok kormánya 7 millió forint értékben küldött segítséget a károsultak javára. Kárpátalján 775 ház összedőlt és újabb haláleset történt.

Előfordult, hogy a pszichológusoknak zsákokat kellett pakolniuk ahelyett, hogy lelki támaszt nyújtottak volna a kitelepítetteknek. Ezért a szervezetnek több információra és jobb szervezésre volna szüksége. Kató Ernő, a Magyar Vöröskereszt főtitkár-helyettese helikoptert is kért a Miniszterelnöki hivataltól, hogy hatékonyabban folytathassák a mentést.

A vöröskereszt 75 speciális mentővel, 7 pszichológussal és 250 emberrel dolgozik a térségben. Eddig 50 embert mentettek ki a vízből és pszichológusaik olyan településeket is felkerestek, ahol kitelepítetteket helyeztek el, hogy lelki segítséget nyújtsanak a viszontagságok elviseléséhez.

Az Egyesült Államok kormánya 25 ezer dollár - mintegy 7 millió forint - értékben juttat segítséget a Felső-Tisza vidék árvízkárosultjai számára - közölte a budapesti amerikai nagykövetség. Az élelmiszert, ivóvizet, takarókat és egészségügyi eszközöket a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül juttatja el a rászorulókhoz az amerikai kormány mellett működő USAID.

Kommunikációs központ létesül pénteken Nyíregyházán az árvízzel kapcsolatos tájékoztatási munka segítésére - közölte Orovecz István vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vészhelyzet-kezelési főigazgató helyettese. A tervek szerint a megyeházán lesz a kommunikációs központ helye. Feladata lesz az árvízzel kapcsolatos minden információ összegyűjtése és továbbítása a sajtószerveknek.

Valóságos, kiterjedt katasztrófahelyzet következett be a beregi térségben - közölte Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató azt követően, hogy pénteken reggel az árvíz sújtotta térségbe érkezett helikopterrel. Pénz, eszköz, ember rendelkezésre áll a mentéshez, jelenleg több mint 17 ezren védekeznek a térségben - mondta a főigazgató. Az egészségügyi ellátás zavartalan, hamarosan fűthető sátrak is érkeznek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az árhullám halad Borsod megye felé. A Bodrogon is jelentős emelkedésre számítanak, az eszközök koncentrálása megkezdődött a térségben. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Bodrog tetőzése egy időben érkezik-e a tiszai árhullámmal.

Nem használták ki az embercsempészek a rendkívüli helyzetet

A kiürített területeken ez idáig rendkívüli esemény nem történt, a rendőri erők zökkenőmentesen végzik a térség biztosítását - közölte Orbán Péter, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője, aki Bakondi Györggyel együtt érkezett Vásárosnaményba. Hangsúlyozta, hogy több mint 300 rendőr biztosítja a kiürített települések vagyonvédelmét és rendőriskolások segítenek a védelmi munkálatokban. Béndek József dandártábornok, a határőrség országos parancsnoka elmondta, hogy a zöldhatáron az embercsempészek és az illegális határátlépők nem használták ki a rendkívüli helyzetet, eseménytelenül teltek el az elmúlt napok a határon.

Az előrejelzésekkel szemben, amelyek szerint 600-an menekülnek a magyar határ felé az elárasztott kárpátaljai településekről, csupán csak 26-an érkeztek Magyarországra. Őket útlevél nélkül átengedték a magyar határőrizeti szervek. Továbbra is részleges határzár van érvényben, a nemzetközi forgalom számára csak a záhonyi és a tiszabecsi átkelő járható, a többi állomáson csak a segélyszállítmányokat, katasztrófavédelmi egységeket engedik át.

Péntekre 775 ház dőlt össze Kárpátalján

Kárpátalján csütörtök este egy tévériport pánikot okozott Szalóka községben. A híradásokból ugyanis azt vették ki a helyiek, hogy a csapi vasúti csomópont megóvása miatt Szalókánál felrobbantják a gátat, és elárasztják a falut. Szakács Zoltán ungvári magyar főkonzul kérésére csütörtök este a helyszínre utazott Kovács Miklós, a körzet parlamenti képviselője, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és helyettese, Brenzovics László, a kárpátaljai megyei tanács képviselője, hogy megnyugtassa a televíziós hír miatt aggódó helybelieket.

A rendkívüli helyzetek kárpátaljai főosztályának pénteken délelőtt kiadott összesített árvízkár-jelentése alapján nőtt a víz által érintett települések és az elöntött, valamint romba dőlt lakóházak száma, de a korábbi jelentésekhez képest kevesebb a kitelepített emberek száma.

Továbbra is a nagyszőlősi és a beregszászi járásokban a legsúlyosabb az ár levonulása utáni helyzet. Kárpátalján egy kivételével valamennyi járásban (12-ben) okozott károkat a folyókon hat nappal ezelőtt elindult hatalmas árhullám. Péntek reggelre az ukrajnai megye 216 (csütörtökön 197) településén 21 334 épület (egy nappal korábban: 19 904) volt elárasztva. A csütörtöki 443-ról péntekre 775-re nőtt az összeomlott épületek száma, s nyolc járásban 13 768 (a csütörtöki adatok szerint 35 664) személy volt kitelepítve. 22 településen (a csütörtöki adat: 64) továbbra sincs áram, 32 helységgel (csütörtökön 75) nincs telefon-összeköttetés. Az árvíz sújtotta területeken a szakszolgálatok 24 ezer 661 emberrel és 1027 géppel folytatják a védekezést és a kármentést.

Pénteken öt katasztrófaelhárító és mentőhelikopterrel végzik a súlyos betegek elszállítását az árvizes területekről, s viszik oda a gyógy- és élelmiszereket, illetve mérik fel az elektromos távvezetékek állapotát. A hivatalos jelentés szerint az árvíz halálos áldozatainak száma hatra emelkedett Kárpátalján. A utolsó jelentett haláleset a nagyszőlősi járás Csepe nevű községében történt, ahol a falu nyugalmazott görög katolikus papja fulladt a vízbe. Továbbra is Kárpátalján tartózkodik Vaszil Durdinec, a rendkívüli helyzetek minisztere, az ukrán közlekedési miniszter és a vasúti közlekedésért felelő helyettese. A katasztrófa sújtotta megyébe várják pénteken Leonyid Kucsma államfőt is.

(MTI)