Záhonynál megindult a lassú apadás, Dombrádnál folytatódik az áradás. Az árhullám lassan vonul lefelé a Tiszán. A szakemberek aggódnak, nehogy a Tisza és a Bodrog árhulláma egybeessen. A vízzel elöntött területeken járványveszély miatt senki sem helyezhet üzembe vízközművet. A kiömlött víz már Lónyát is fenyegeti. Ukrajnából a magyar oldalról nem megközelíthető Lónya segítségére munkagépeket és homokzsákokat biztosítanak.

Megkezdődött Záhonynál a lassú apadás, ahol előzőleg több mint 100 éves rekordot döntött a Tisza vízszintje. Lejjebb, Dombrádnál és Tiszabercelnél viszont folytatódik az áradás. Vásárosnaménynál tíz, Tivadarnál negyvenkettő, Tiszabecsnél pedig hatvanegy centis volt az utóbbi órák apadásának mértéke. Csökkent a Túr és a Szamos vízszintje is.

Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei árvízvédelmi bizottság elnöke felhívta az árvíz által érintett települések polgármestereit, miszerint fertőzésveszély miatt senki sem helyezhet üzembe vízközművet. Kispaládnál elkezdték kiszivattyúzni a vizet az elöntött területekről, Tarpánál pedig minimálisra csökkent az átfolyás az átszakadt gáton.

A megyei árvízvédelmi elnök arról értesítette Ivan Ivancsot, a kárpátaljai megyei közigazgatás vezetőjét, hogy felgyorsult az árvíz terjedése Kárpátalja irányába, miután két helyen átvágták a 41-es utat. Ez egyben azt is jelenti, hogy nagyobb mennyiségű víz kerül a Bodrogba, amiért Helmeczy László elrendelte: a Bodrog mentén
készüljenek fel a nagyobb víztömeg befogadására.

A véderők ezekben az órákban Tiszaszalka, Tiszavid, Tiszakerecseny, Mátyus és Lónya közvetlen környezetében igyekeznek mindent megtenni, hogy a községekben az árvíz a lehető legkisebb károkat okozza az épületekben. Még tart a Túr másik gátsüllyedésének az elhárítása, ahol továbbra is átfolyik a víz Sonkád környékére, igaz a munka előre haladásával, a korábbihoz képest 80 százalékkal sikerült mérsékelni a folyóból kiömlő áradatot. Sonkád környékén a Túr töltéssuvadásain át kiömlött víz levonulása már megkezdődött a mély fekvésű területek felé. Pénteken három szivattyút beüzemelnek, s azok másodpercenként 3,5 köbméter vizet emelnek majd le az elöntött területekről. Megnyitják a tiszakóródi zsilipet, melyen a Kispalád térségére
ukrán területről átzúdult árvizet vezetik le. Szombaton a számítások szerint a nagyari zsilipet is megnyitják, ami tovább gyorsítja majd a Túrból kifolyt víz levezetését a környékről.

Öt ukrán munkagép és 30 ukrán munkás érkezett pénteken a Bereg legészakibb településének, Lónyának a védelmére, ugyanis magyar oldalról nem lehet megközelíteni a Tisza és az országhatár közé zárt települést. Az ukránok a munkagépeken és az embereken túl 1000 fáklyát és 30 ezer homokzsákot is a Lónyát védők rendelkezésére bocsátotta. Magyar oldalról viszonzásképpen már útnak indítottak Beregszászra fáklyákat és ugyancsak 30 ezer homokzsákot.

A Tiszába torkolló Lónyay-főcsatornán a folyó visszaduzzasztó hatására egyre magasabb a vízszint, ezért a veszélyeztetett töltésszakaszokon megkezdődött az úgynevezett nyúlgátas magasítás. Egy nap alatt több mint 60 centiméterrel emelkedett a Lónyay-főcsatorna vízszintje, és akár rekordmagasság is kialakulhat.

(MTI)