Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt jelentette fel Boros Imre megbízott földművelésügyi miniszter Szabadi Bélát. A Népszava úgy tudja, a Legfőbb Ügyészséghez eljuttatott vizsgálati anyagok szerint Szabadi arra utasította az általa felügyelt cégeket, hogy az agrártámogatásokra kiutalt pénzekből különböző szerződések mögé bújtatva csorgassanak vissza mintegy 1,1 milliárd forint költségvetési pénzt az FTC-nek.

A lap információi szerint Szabadi luxusutazásai miatt újabb büntetőfeljelentésre készül Boros. Egyes információk szerint a Szabadi által vezetett delegációk külföldi utazásai 50 millió forintba kerültek a költségvetésnek. A volt államtitkár egykori beosztottjai szerint Szabadi rendszeresen költött költségvetési pénzt magáncélokra.

Torgyán József ismét védelmébe vette Szabadit. A kisgazdapárt országos elnöksége Torgyán terveivel ellentétben nem hívta vissza a kormányból Borost. Kizárták viszont a kisgazdapártból Bánk Attila leváltott frakcióvezetőt, aki a döntést nem fogadja el.

Különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés miatt jelentette fel Szabadi Bélát, az agrártárca volt politikai államtitkárát a minisztériumot megbízott miniszterként irányító Boros Imre. A feljelentés okairól tájékoztatta a miniszterelnököt, nyilvánosságra viszont eddig nem hozta. A lap megtudta: a feljelentés egyik oka, hogy a minisztérium belső vizsgálatának megállapításai szerint Szabadi több esetben arra utasította az általa felügyelt cégeket, hogy az agrártámogatásokra kiutalt pénzekből különböző szerződések mögé bújtatva juttassanak költségvetési pénzt az FTC-nek. Összesen 1,1 milliárd forint költségvetési pénz került így a sportklubhoz. Információink szerint Szabadi állami pénzből finanszírozott luxusutazásai miatt újabb büntetőfeljelentésre készül Boros Imre. Kiderült ugyanis, hogy a volt államtitkár két év alatt mintegy 50 millió forintért utazott. Jellemző példa, hogy Monte-Carlóban egyetlen nap alatt 800 ezer forintot költött költségvetési pénzből.

A Népszava információi szerint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt jelentette fel Boros Imre megbízott földművelésügyi miniszter Szabadi Bélát. A volt politikai államtitkár utasítására a törvényt kijátszva juttattak a tárca cégei több mint egymilliárd forintot az FTC-nek.

A lap beszámolt arról, hogy a Boros Imre által elrendelt belső vizsgálatok kiderítették: Torgyán József miniszterségének időszaka alatt a földművelésügyi minisztérium cégei költségvetési pénzt csurgattak vissza a Ferencvárosi Torna Clubnak. Ebben az időszakban a sportegyesület elnöke Torgyán József, elnökhelyettese pedig Szabadi Béla volt. A vizsgálatban érintett cégeknél a minisztérium részéről Szabadi Béla politikai államtitkár gyakorolta a tulajdonosi jogokat. Ezt a gyakorlatot több nyilatkozatában is elítélte a megbízott miniszter, Boros Imre. Úgy fogalmazott: összekeveredtek a politikai és gazdasági döntések. Utalt arra is, hogy Torgyán József felhatalmazása nélkül nem lett volna lehetősége Szabadinak a jogtalan cselekményekre.

A lap úgy tudja, a Legfőbb Ügyészséghez eljuttatott vizsgálati anyagok szerint Szabadi arra utasította az általa felügyelt cégeket, hogy az agrártámogatásokra kiutalt pénzekből különböző szerződések mögé bújtatva juttassanak költségvetési pénzt az FTC-nek, a törvény szerint költségvetési pénzt nem lehet gazdasági társaság szanálására felhasználni.

Információk szerint Szabadi állami pénzből finanszírozott luxusutazásai miatt újabb büntetőfeljelentésre készül Boros Imre megbízott agrárminiszter. Az állami vezetők közül ugyanis a volt politikai államtitkár útjai voltak a legköltségesebbek, miközben azok szakmailag is indokolatlannak minősülnek. (A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal korábban azt állapította meg, hogy a politikai államtitkár egy-egy külföldi utazása átlagosan 1 millió 288 ezer forintba került, négyszer annyiba, mint egy miniszteri út. 1999-ben nyolc alkalommal összesen ötven napot töltött külföldön, mintegy 10 millió forint értékben.)

Az utazások jogszerűségét jelenleg is vizsgálják a tárcánál, de a lap értesülése szerint több visszaélésre már fény derült. Egyes információk szerint a Szabadi által vezetett delegációk külföldi utazásai 50 millió forintba kerültek a költségvetésnek. Informátorok kirívó, de jellemző példának tartották, hogy Szabadi egy monte-carlói utazása során egy nap alatt 800 ezer forintot költött költségvetési pénzből.

Szabadi "boszorkányüldözésnek" nevezte az agrártárca vezetőinek lépéseit. Leváltása után a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: nem érzi magát bűnösnek, a lelkiismerete tiszta, de szorong. Ugyanakkor többszöri kérésre sem találkozott Boros megbízott miniszterrel, hanem kijelentette, hogy csak ügyvédje jelenlétében hajlandó nyilatkozni, ha előzetesen megkapja a kérdéseket. "Nem hagyom magam lépre csalni" - mondta a volt politikai államtitkár az interjúban.

Szabadi Béla politikai karrierje nem a szokványos módon kezdődött. Csak öt évvel a rendszerváltozás után lépett a közélet színpadára: 1995-ben jelentkezett először a kisgazdapárt elnökénél, Torgyán Józsefnél azzal, hogy ő elkészítette a párt gazdasági programját. Az elnök tudva, hogy a programalkotás, különösen a gazdasági koncepciók gyártása nem erőssége egyetlen hű párttársának sem, maga mellé fogadta Szabadit. Egyike lett azoknak, akiket G. Nagyné Maczó Ágnes plakátfiúknak nevezett, utalva arra, hogy akkoriban nem készülhetett úgy sajtófotó Torgyán Józsefről, hogy a háttérben ne tűnt volna fel Szabadi vagy Horváth Béla, illetve Várhelyi András. Közülük ma már csak Szabadi tart ki Torgyán mellett, ő viszont a jelek szerint a végletekig.

Az 1998-as választások után valódi bizalmi feladatot kapott Torgyántól: ő képviselte a kisgazdapártot a koalíciós tárgyalásokon, ő volt Kövér László partnere. A kormányalakítás után is Torgyán mellett maradt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkáraként. Torgyán miniszteri meghallgatásán "közgazdasági zseniként" mutatta be leendő helyettesét. Még az FTC-be se ment nélküle, Szabadi elnökhelyettes lett a klubnál. A hatalom átformáló ereje őt sem kímélte.

Az alábbi állítások a lap birtokában lévő dokumentumokból származnak. Olyan írásba foglalt elbeszélésekből, amelyek az agrártárcánál folyó belső ellenőrzés okán készültek. Ezekben Szabadi korábbi legközelebbi munkatársai számolnak be volt főnökük viselt dolgairól. Szabadi közvetlen környezetében két év alatt mintegy 30-40 ember dolgozott, óriási volt a fluktuáció. Az okokra következtetni lehet a volt munkatársak elbeszéléseiből.

Az egykor az államtitkári titkárságon dolgozó volt beosztottak állításai szerint Szabadi Béla gyakorta költött költségvetési pénzt személyes célokra. Úgy emlékeznek, hogy még a családjának szánt karácsonyi ajándékok árát is elszámoltatta az FVM Gazdasági Hivatalával, a külföldi partnereknek szánt ajándékozási keret terhére. Így kerülhetett például a feleségnek vásárolt Scholl gyógypapucs vagy a fiúgyermeknek megvett fejhallgatós walkman az államtitkári reprezentációs ajándékok közé.

Szabadi Béla államtitkári kinevezése után kőbányai otthonából szolgálati lakásba költözött. Nemrégiben nyilatkozott arról, hogy ez a kiváltság neki igenis jár, egyébként is fizet havi 12 ezer forintot a lakhatásért. Arról viszont eddig nem szólt, hogy a lakást a költözés előtt milliókért újították fel. Az írásos vallomások szerint került bele távirányításos garázskapu, csigalépcső egymillióért, telefonnal irányítható központi kazán, műholdvevő és tévé minden szobába, valamint 300 ezer forintos mosogatógép. Az FTC elnökhelyettesének rekreációját egy futópad, valamint egy súlyzópad szolgálta.

Többen emlékeznek arra, hogy az FVM sportlétesítményeit üzemeltető cég igazgatója volt kénytelen kifizetni olyan sportruhákat, amelyeket a volt államtitkár egy hozzá közel álló munkatárs-ismerősnek vásárolt. Különösen nagy feltűnést keltett a minisztériumban, hogy ezt a közeli kollégát az FVM vendégházában szállásolta el az államtitkár. Számára két szobát nyittatott össze, légkondicionálót, mikrohullámú sütőt, tévéket, új bútorokat vetetett költségvetési pénzből. A tárca volt kénytelen kifizetni a vendégházban elköltött vacsorák árát. Az is megviselte a minisztérium büdzséjét, hogy az államtitkári munkatárs odaköltözése után csak Szabadi engedélyével lehetett rendezvényeket tartani a vendégházban.

A magyar kormány legnagyobb utazójának, Szabadi Bélának a fentebb említett, kivételes helyzetben lévő hölgymunkatársa lett az állandó partnere a külföldi utazások során. Többen emlékeztek arra az esetre, hogy a tárca nemzetközi főosztályának egyik dolgozója egyszer rosszul lett attól az üvöltözéstől, amit Szabadi azért csapott, mert a kinézett repülőjáraton már nem volt két egymás melletti hely az első osztályon az állami költségen utazó párosnak.

A volt munkatársak állításai szerint Szabadi összesen öt szolgálati autót használt. A 20 milliós Audi A6-os mellett egy Nissan Terrani terepjárót, valamint három(!) darab Volkswagen Passatot. Az Audit rendszerint maga vezette, az egyik Passattal szállították őt a hivatalos programokra, a másik tartalék autó volt, míg a műholdas védelmi rendszerrel felszerelt harmadik kocsit az "állandó útitárs" használta annak ellenére, hogy beosztásához nem járt személyi használatú szolgálati gépkocsi.

Ha volt munkatársai így emlékeznek a Szabadi Bélával eltöltött időre, hihetőnek tűnik az a szóbeszéd is, miszerint az államtitkár távozásának napján pezsgődurrogás hallatszott az FVM Kossuth téri épületéből.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. március 8.)