A jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy a ideiglenes miniszteri megbizatást akár 30 nappal is meghosszabbítsák - reagált Boros Imre Torgyán József állítására, miszerint ő nem lehet az agrártárca élén március 15-e után. Boros elismerte, hogy párttitkár volt, de továbbra is tagadta, hogy munkásőr lett volna.

- Sosem tagadtam, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapszervezetének párttitkára voltam, de ez nem ugyanaz, mintha a pénzintézet párttitkára lettem volna - mondta Boros Imre megbízott kisgazda agrárminiszter pénteken.

A politikus ezt arra reagálva közölte, hogy Torgyán József csütörtökön sajtótájékoztatón bemutatott egy 1983-as újságot, amely arról tudósított, hogy Boros Imre a Magyar Nemzeti Bank pártalapszervezeti titkáraként adott tájékoztatást Kádár Jánosnak, amikor az MSZMP vezetője látogatást tett a pénzintézetben.

A kisgazda pártelnök úgy vélekedett, ezzel megrendült a megbízott agrártárca-vezető szavahihetősége, s Boros Imrének számot kell adnia arról, miért támadta meg őt amiatt a képviselőcsoport legutóbbi ülésén, hogy munkásőrnek és párttitkárnak nevezte.

Boros Imre hangsúlyozta: alapszervezeti párttitkárként eltöltött idejéről Torgyán József is tudott.

- Az elnök úr időnként feltalálja a spanyolviaszt. Sem előtte, sem senki előtt nem titkoltam, hogy 1983-ig betöltöttem ezt a funkciót, majd miután eljöttem a Nemzeti Banktól, 1988-ban elkoptam az MSZMP-ből is - fogalmazott a kisgazda politikus.

Hozzáfűzte: nem volt munkásőr, és visszautasítja, hogy Torgyán József azt a látszatot akarja kelteni vele kapcsolatban, mintha bér-forradalmár lett volna, aki pénzt kapott azért, hogy építse az MSZMP-t.

Arra reagálva, hogy az FKGP elnöke pénteken - miután találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel - leszögezte: Boros Imre nem szerepel a kisgazda országos elnökség által megjelölt személyek között, így a koalíciós szerződés értelmében nem lehet végleges földművelésügyi miniszter, Boros Imre azt mondta, akkor foglalkozna komolyan Torgyán
József kijelentésével, ha nyilatkozatával egy időben ezeket megerősítette volna a kormányfő is.

- Torgyán József nyilatkozatai az utóbbi időben pontosításra szorulnak, vagy úgy van, vagy másként van, vagy valahogy van az, amiről beszél - jegyezte meg Boros Imre.

Tudomása szerint a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy adott esetben ideiglenes miniszteri megbízatását 30 nappal meghosszabbítsák.

(MTI)

Korábban:

(2001.03.09.)