Grespik László, Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala vezetője szerint a külföldi állampolgárok ingatlanszerzése körüli éles vita egyik alapvető oka, hogy hiányos a külföldiek ingatlanszerzéséről szóló kormányrendelet, ugyanis az nem tisztázza a közérdek fogalmát, miközben azt kimondja, hogy akkor nem juthat ingatlanhoz a külföldi, ha ez sértené a közérdeket.

Grespik László pénteken a Független Jogászfórumon beszélt a külföldi állampolgárok ingatlanszerzésének szabályairól, ahol az ügyvédektől, jogászoktól kért segítséget, illetve együttműködést ebben a kérdésben. Mivel a sajtó képviselői is jelen voltak, Grespik magának is rögzítette saját diktafonjával az elhangzottakat, és többször is kitért arra, hogy az általa elmondottakat a sajtó majd másnap hogyan értelmezi. Grespik elmondta, hogy a külföldiek ingatlanvásárlásáról egy 1996-ban született kormányrendelet rendelkezik, melynek két módosítása is van. A rendelet viszont nem tisztázza a közérdeksérelem fogalmát, miközben azt kimondja, hogy akkor nem juthat ingatlanhoz a külföldi, ha ez sértené a közérdeket. A hivatalvezető a konkrét ügyekben ezért többször is fordult például Derce Tamáshoz, Újpest polgármesteréhez - mivel a rendelet szerint a hivatalvezető megkérdezheti a polgármester véleményét -, de Újpest polgármestere mindig azt válaszolta neki, hogy "elnézést kér, de nem tud erről nyilatkozni". A hivatalvezető fordulhat még a Külügyminisztériumhoz is, de a minisztériumnak hiányos az az országlistája, mely alapján meg lehetne állapítani, hogy Magyarország milyen viszonyban van azzal az országgal, amelynek az állampolgára ingatlant akar vásárolni. Ezért Grespik állítása szerint ilyenkor vagy azt mondja a kérelmezőnek, hogy várják meg a Külügyminisztérium állásfoglalását, vagy ő eldönti, hogy megadja az engedélyt az ingatlanvásárláshoz vagy nem.

Grespik László 2000 nyarán javaslatot adott be a Belügyminisztériumhoz, hogy kapjon jogosítványt arra, hogy a külföldi állampolgárok ingatlanszerzésével kapcsolatban fordulhasson a rendőrséghez és a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz adatokért. Az ORFK-tól azt a választ kapta, hogy nem áll módjukban válaszolni.

Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala vezetője beszélt arról is, hogy elviekben azért van szükség a külföldiek ingatlanvásárlásának korlátozására, mert a magyar átlagkereset mellett képtelenség egy 10-15 milliós lakást megvenni, viszont az árak nem csökkennek, amíg a nagy vásárlóerővel rendelkező külföldiek meg tudják venni a drága ingatlanokat.

[origo]