Jogerősen megrovásban részesítette a Fővárosi Bíróság pénteki döntésével Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz vezetőjét, illetve Kertész Pétert, a szervezet egykori szóvivőjét Mónus Áron - nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt tett - feljelentése kapcsán. A bíróság egyúttal megszüntette a büntetőeljárást.

A Fővárosi Bíróság az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly áprilisban kihirdetett határozatát helyben hagyva megállapította, hogy a vádlottak Mónus Áron sérelmére elkövették a rágalmazást. Ugyanakkor kimondta azt is, hogy tekintettel az ügy kipattanása óta eltelt több mint hat évre, a cselekmény csekély fokban veszélyes a társadalomra. A magánvádló által kifejtett elmélettel továbbá a vádlottak érzelmileg oly módon érintettek, hogy velük szemben a legenyhébb büntetés is szükségtelen. Ezért a bíróság a megrovás alkalmazása mellett a büntetőeljárást megszüntette.

Mónus Áron, az "Összeesküvés: A Nietzschei Birodalom. A szabadkőműves bűnszövetség" című könyv szerzője 1994-ben a Nap TV Kinn padon című műsorában szerepelt. Ezzel kapcsolatban akkoriban a Mazsihisz a sajtónak egy közleményt juttatott el. Abban szerepel többek között, hogy Mónus a holokauszt kapcsán arról szól: a kis zsidók haláláért a Hitlert támogató tehetős, szabadkőműves zsidók a felelősek.
A Mazsihisz közleménye tartalmazza azt is, hogy Mónus megnyilatkozatása kimeríti a közösség elleni uszítás fogalmát, ami ha megtorlatlanul marad, veszélyeztetheti azt a történelmi megbékélést, amelyet éppen Horn Gyula volt miniszterelnök kezdeményezett.

A magánvádas eljárásban született bírói döntésből kiderül az is, hogy Mónus Áron ellen többek között a szabadkőművesekről írt könyvében is szereplő állításai miatt közvádas büntetőeljárás indult, amelyben azonban a szerzőt 1994 elején bűncselekmény hiányában jogerősen felmentették.

A magánvádas eljárást lezáró bírósági határozat szerint bűncselekmény elkövetésének megállapítására hazánkban csak a Magyar Köztársaság bírósága jogosult. Ám a Mazsihisz közleményével a vádlottak azt sugallták a közvélemény felé, hogy Mónus Áron a könyvében kifejtett, illetve a Nap TV-ben hangoztatott nézeteivel bűncselekményt követett el. Ez pedig alkalmas arra, hogy sértse a magánvádló emberi méltóságát, csökkentse társadalmi megbecsülését.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. január 26.)