Torgyán József öt személyt javasolt Orbán Viktornak az agrártárca élére, a pénteki négyszemközti találkozójukon. Torgyán a posztra legalkalmasabbnak a kisgazda frakció egyik tagját tartja, akit ugyan nem nevezett meg név szerint az újságíróknak. Az [origo] információi szerint valószínűsíthető azonban, hogy Dán János makói állatorvos van szó. A miniszterelnök hétfőn dönti majd el, hogy ki lesz FKGP jelöltjei közül az FVM új minisztere.

"Hétfőn dönt Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy ki legyen az agrártárca végleges vezetője az öt személy közül, akiket javasoltam neki" - közölte Torgyán József kisgazda pártelnök, miután 50 perces négyszemközti megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfővel pénteken a Parlamentben.

A kisgazda vezető elmondta: egy jelöltet különösen a figyelmébe ajánlott a miniszterelnöknek, de nem nevezte meg, kiről van szó, csupán annyit árult el, hogy az általa legalkalmasabbnak vélt személy az FKGP parlamenti frakciójának tagja. Az [origo] információi szerint valószínűsíthető, hogy ez a személy Dán János, képviselő, frakcióvezető-helyettes, aki civilben állatorvos.
Az FKGP elnöke szerint Boros Imrét semmilyen körülmények között nem lehet miniszter, hiszen ő nem szerepel a jelöltek között.

Torgyán József beszámolt arról is: tájékoztatta Orbán Viktort a Boros Imre megbízott földművelésügyi miniszter által megváltoztatott földalapú támogatásról szóló rendelettel kapcsolatos problémákról és - mint mondta - a miniszterelnök jelezte, hogy megvizsgálja az ügyet. Torgyán szerint elfogadhatatlan, hogy Boros Imre az utolsó pillanatban olyan változtatásokat hajtott végre a rendeletben, melyek miatt számos arra rászorult gazda nem kaphat támogatást.

Torgyán szerint a Boros által kifogásolt minisztériumi szerevezeti és működési szabályzat módosítására azért volt szükség, mert az FVM legalább öt minisztériumnak megfelelő feladatokat és teendőket lát el 1998 óta. Torgyán szerint korábban semmiféle kifogás nem merült fel ez ellen.

[origo]

Korábban:

(2001. március 7.)