A vesztegetés gyanújával előzetesen őrizetbe vett Székely Zoltán egykori kisgazda képviselő védői védencük szabadlábra helyezését kérték bíróságtól, az ügyészség viszont az előzetes fogva tartás meghosszabbítását kérelmezte. Székelyt még 2000 októberében érték tetten, amikor 20 millió forint kenőpénzt vett át a Gellért szálló parkolójában.

Megérkezett pénteken a Fővárosi Bíróságra a Székely Zoltán volt kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselő előzetes letartóztatásának meghosszabbítására vonatkozó főügyészségi indítvány.

Székely Zoltán ellen - akit tavaly október 12-én a fővárosban az ügyészség szerint tetten értek, később őrizetbe vettek, majd előzetes letartóztatásba helyeztek - több büntetőeljárás van
folyamatban hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének alapos gyanúja miatt.

Az ügyészség szerint Székely Zoltán az Országgyűlés Közbeszerzéseket Vizsgáló Bizottságának elnökeként 20 millió forintot vett át október 12-én a Gellért téren Balla Dániel,
csatornaépítéssel foglalkozó vállalkozótól azért cserébe, hogy nem támadja meg a közbeszerzési pályázat korábbi, a vállalkozó számára kedvező döntését.

Egy másik büntetőeljárásban pedig azzal gyanúsítják Székely Zoltánt, hogy az Országgyűlés Környezetvédelmi Alap Céltámogatás-ellenőrző Albizottságának elnökeként Emőd község polgármesterétől próbálta megszerezni egy 450 millió forintos céltámogatás 30 százalékát, illetve elérni azt, hogy a támogatott környezetvédelmi beruházásba bevonják az általa megjelölt céget.

Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága mindkét ügyben kiadta a képviselőt, így indulhattak meg a büntetőeljárások.

Ez év januárjában egyszer már kérte az ügyészség az országgyűlési képviselő előzetes letartóztatásának meghosszabbítását, arra hivatkozva, hogy a gyanúsításban szereplő
bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyúak, továbbá fennáll a szökés, az elrejtőzés, illetve az összebeszélés, az eljárás megnehezítésének veszélye.

Akkor a bíróság Székely Zoltán előzetes letartóztatását - az ügyészség indítványának megfelelőn - március 15-ig hosszabbította meg.

(MTI)

Korábban:

(2001.03.07.)