Fegyvercsempészésben való részvétel miatt vád alá helyezték Jacques Attalit, Francois Mitterrand néhai elnök egykori tanácsadóját. A politikust csütörtökön este idézték be a párizsi ügyészségre ugyanabban az illegális angolai fegyszállítási ügyben, amely miatt jelenleg eljárás folyik a volt elnök idősebb fia, Jean-Christophe Mitterrand ellen is.

Jacques Attalit, aki 1993-ig a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke volt, közpénzekkel való visszaéléssel, valamint befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. Meghallgatása után óvadék ellenében engedték el. Az óvadék összege állítólag egymillió frank (mintegy 40 millió forint), az az összeg, amelyet a vizsgálóbírók feltételezése szerint Attali az üzletben való közreműködéséért kapott.

Attali neve pénzügyi botránnyal kapcsolatban 1993-ban merült fel legutóbb, amikor az EBRD igazgatói székéből a fényűző életmódját kritizáló brit sajtó általános támadásának nyomására volt kénytelen felállni. A tevékenységéről készített vizsgálat azonban pénzügyi visszaélést nem állapított meg.

A tavaly novemberben nyilvánosságra került titkos fegyverszállításokkal kapcsolatban hónapok óta több ismert politikus ellen folyik eljárás. Pierre Falcone, a Brenco International francia magáncég vezetője pedig, aki több jelentős közéleti személyiséget bevonva 1992-93-ban a vád szerint illegálisan több millió dollár értékben adott el orosz fegyvereket Angolának, letartóztatásban van.

Mitterrand fiát decemberben három hétre a párizsi Santé börtönbe zárták, és bár azóta óvadék ellenében szabadlábra helyezték, bevonták útlevelét, és megtiltották, hogy az ügyben vizsgálatba vont személyekkel kapcsolatba lépjen. Hasonló feltételekkel engedték el meghallgatása után a volt elnöki tanácsadót is. Az eljárás során felmerült Charles Pasqua volt belügyminiszter neve is, de ellene nem indítottak eljárást.

A szerteágazó ügy egyik főszereplője, Arcadi Gaydamak orosz üzletember, aki az Angolába juttatott orosz fegyvereket annak idején beszerezte, időközben Izraelbe menekült, és egyelőre nem hajlandó a francia vizsgálóbírók elé állni. A négy állampolgársággal rendelkező férfi ellen nemzetközi körözést adtak ki.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 11.)