Apad a Tisza vízszintje Záhonynál, ahol reggel hét centiméterrel magasabban tetőzött, mint 1888-ban. Valószínű, hogy a folyó záhonyi szakaszánál nyolc órán át fogja tartani a legmagasabb szintet. Ukrán munkások és munkagépek védik a magyar oldalról megközelíthetetlen Lónyát. Folytatódott a gáterősítés Gergelyiugornyánál, amely a Bereg utolsó védvonala. Hajnalra sikerült lefektetni a pontonhidakat a 41-es főúton, így az út járható. Csökkent a vízátfolyás a tarpai gátszakadásnál, és a 41-es főút mentén is.

Az árvíz az [origo] térképén

Pénteken hajnali 2 órára hét centiméterrel megdöntötte a több mint 100 éves rekord-vízszintet a Tisza Záhonynál. A folyó vízszintje Záhonynál 758 centiméterrel tetőzött, azaz hét centiméterrel magasabban, mint 1888-ban, amikor 751 centiméteres szintet ért el. A hajnali rekord után az utóbbi hat órában hat centimétert apad a folyó vízszintje, viszont lejjebb, Dombrádnál és Tiszabercelnél folytatódik az áradás. Somos Károly, a szakasz védelmi vezetője arra számít, hogy a Tisza a záhonyi szakasznál nyolc órán át fogja tartani a legmagasabb szintet, de nem kizárt, hogy még 1-2 centiméterrel emelkedni fog.

Dombrádnál az utóbbi hat órában 28 centiméterrel emelkedett a Tisza vízszintje, amely 8.00 órakor 809 centiméter volt. Tiszabercelnél az áradás 31 centiméterrel növelte a folyó vízállását, ott 8.00 órakor - a dombrádihoz hasonlóan - szintén 809 centit mértek.

[origo] Vásárosnaménynál tíz, Tivadarnál negyvenkettő, Tiszabecsnél pedig hatvanegy centis volt az utóbbi órák apadásának mértéke. Vásárosnaménynál 868, Tivadarnál 686, míg Tiszabecsnél 137 centiméter a folyó vízállása a 8.00 órakor mért adatok szerint. Apad a Túr és a Szamos is: a Túr Garbolcnál 385, Sonkádnál 462, a Szamos Csengernél 293, Nábrádnál pedig 706 centis.

Az elmúlt másfél nap folyamán Zsurknál 700 méteres szakaszon, illetve Záhony és Győröcske között 2,1 kilométeres szakaszon nyúlgáttal kellett megemelni a védvonalat. Záhonynál jelenleg másfél méterre a gát teteje alatt áll a Tisza vízszintje.

Az éjszaka folyamán 104 szakember felügyelte az árvízvédelmi vonalat a záhonyi szakaszon, Zsurktól Szabolcsveresmartig. Mindeddig nem tapasztaltak semmilyen rendellenességet a gátnál. Solymos Károly meggyőződését fejezte ki, hogy a védvonal záhonyi szakasza bírni fogja a víz nyomását.

Kispaládnál elkezdték kiszivattyúzni a vizet az elöntött területekről, Tarpánál pedig minimálisra csökkent az átfolyás az átszakadt gáton. Ezért azonnali hatállyal elrendelték a védvonalnál fekvő gázvezeték elzárását, hogy elkezdhessék a szádfal felhúzását az átszakadt részen. Ezt részben helikopterek segítségével végzik, illetve ideiglenes utat építenek az átszakadt gáthoz, hogy a járművek építőanyagot tudjanak szállítani a helyszínre.

Ukránok védik Lónyát

A magyar-ukrán határon minden bizonnyal átfolyó árvízről Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke értesítette a kárpátaljai illetékeseket, akik így felkészülten várják az áradatot, amit a Latorca folyóba igyekeznek majd bevezetni. Arról is értesítették Ivan Ivancsot, a kárpátaljai megyei közigazgatás vezetőjét, hogy felgyorsult az árvíz terjedése Kárpátalja irányába, miután két helyen átvágták a 41-es utat.

Öt ukrán munkagép és 30 ukrán munkás érkezett pénteken reggel 9 órakor a Bereg legészakibb településének, Lónyának a védelmére, ugyanis magyar oldalról nem lehet megközelíteni a Tisza és az országhatár közé zárt települést. Helmeci László a védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy a kárpátaljai megyei tanács elnökével megállapodott arról, hogy a határon keresztül kölcsönösen segítik egymást az árvízi védekezés során.

Az ukránok a munkagépeken és az embereken túl 1000 fáklyát és 30 ezer homokzsákot is a Lónyát védők rendelkezésére bocsátottak. Magyar oldalról viszonzásképpen már útnak indítottak Beregszászra fáklyákat és ugyancsak 30 ezer homokzsákot. A védelmi erőket, illetve a menekülteket útlevél nélkül engedik át az országhatáron.

A Bodrogba és a Latorcába terelik a vizet

A Tarpánál átszakadt gát miatt kiömlő vizet a beregi öblözeten át irányítottan elvezetik az alacsonyabban fekvő területeken, és a víz előbb-utóbb bekerül a Bodrogba és a Latorcába. Ez egyben azt is jelenti, hogy nagyobb mennyiségű víz kerül a Bodrogba, amiért Helmeczy László elrendelte: a Bodrog mentén készüljenek fel a nagyobb víztömeg befogadására. Jelenleg a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium 12-12 helikoptere vesz részt a légi mentési munkálatokban a beregi öblözetben.

Csökkent a vízátfolyás a tarpai gátszakadásnál

A tarpai gátszakadások helyén csökkent a vízátfolyás a sérült töltésrészeken; a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság dolgozói a helyszínről pénteken kora délelőtt azt jelentették a nyíregyházi védelmi központba, hogy ,,alig jön már át az ár,,.

Csökkent az elöntési színt a 41-es számú főút mentén is, ahol az áradat elérte Tiszaszalka, Gelénes és Vámosatya községeket, illetve a magyar-ukrán határszakaszt is. A véderők ezekben az órákban Tiszaszalka, Tiszavid, Tiszakerecseny, Mátyus és Lónya közvetlen környezetében igyekeznek mindent megtenni, hogy a községekben az árvíz a lehető legkisebb károkat okozza az épületekben.

A tarpai gátszakadások helyén pénteken helikopterekről folytatják a töltéscsonkok bevédését, a víz útjának elzárását. Egyköbméteres zsákokba az éjjel köveket raktak a véderők Kisarban, s a helikopterek onnan viszik a tömítőanyagot a sérült töltésrészekbe. A két gátszakadás helyére vezető út építése is megkezdődhetett péntek délelőtt, s azt követően szádfal építésével zárják le a megrongálódott töltésszakaszokat.

A Túr gátsüllyedését még nem oldották meg

Még tart a Túr másik gátsüllyedésének az elhárítása, ahol továbbra is átfolyik a víz Sonkád környékére, igaz a munka előre haladásával, a korábbihoz képest 80 százalékkal sikerült mérsékelni a folyóból kiömlő áradatot.

A Túr töltésén két helyen, kedden délután történt a gátsuvadás, s az egyiket csütörtökön sikerült betömni. A másikkal a szakemberek szerint pénteken végeznek a véderők, akiknek a munkáját felgyorsítja, hogy csütörtökön elkészítették a sérült töltésrészhez az utat.

Sonkád környékén a Túr töltéssuvadásain át kiömlött víz levonulása már megkezdődött a mély fekvésű területek felé. Az áradatot a Túr belvíz főcsatorna fogadja be, melynek torkolatánál, Olcsvaapátinál négy, nagyteljesítményű, szállítható szivattyút helyeztek el. Pénteken három szivattyút beüzemelnek, s azok másodpercenként 3,5 köbméter vizet emelnek majd le az elöntött területekről.

Délelőtt megnyitják a tiszakóródi zsilipet, melyen a Kispalád térségére ukrán területről átzúdult árvizet vezetik le. Az ár nagy részét a Paládvíz-csatornán irányítják le, s a torkolatnál öt, szállítható szivattyú emeli majd be a vizet a Túr folyóba. Szombaton a számítások szerint a nagyari zsilipet is megnyitják, ami tovább gyorsítja majd a Túrból kifolyt víz levezetését a környékről.A Bereg utolsó védvonalán kritikus a helyzet

Egész éjszaka folytatódott a gáterősítés a Gergelyiugornyát észak felől megkerülő védvonalon. A Beregben ez az utolsó védvonal, amely mintegy 200 házat véd az árvíztől. Mostanra öt vályogház összedőlt, várhatóan még tucatnyi épület nem fogja bírni a víz nyomását. Az 1 kilométeres, homokzsákokból épített védvonal 200-300 méteres vonalán alakult ki kritikus helyzet, ahol majd másfél métert ért el a vízmagasság, ezért néhol húsz sorban kellett rakni a homokzsákokat, hogy felépítsék a nyúlgátat.

Kora hajnalban, mintegy 900-an, jórészt katonák dolgoztak a gáton, a tegnapi 1500 emberrel szemben. A helyi lakosság ugyanis az egész éjszakai munkában elfáradt.

Lefektették a pontonhidakat a 41-es főúton

Péntek reggel hat órára a hadsereg hídvető harckocsijával sikerült lefektetni mindkét pontonhidat a 41-es főút átvágott részén Vásárosnamény és Tákos, illetve Tákos és Csaroda között. Így jelenleg ezzel járhatóvá vált a 41-es főút, noha az MTI úgy tudja, Tákosnál még mindig átcsap a víz a falu mélyebben fekvő útszakaszán. Az út csak külön engedéllyel járható, kizárólag árvízvédelmi és mentési munkálatokra használható. Helmeci László visszavont minden korábbi engedélyt az áthaladásra.

II. világháborús tüzérségi lövedéket találtak Vásárosnaménynál

Kora hajnalban vélhetően II. világháborús tüzérségi lövedéket találtak annál a vásárosnaményi depónál, ahová egy bányából teherautókkal szállítják a gáterősítéshez használt homokot. A lövedék 90 centiméter hosszú, 20-25 centiméter átmérőjű. A szerkezetet az Ilk közelében lévő homokbányában kotorták ki munkagépekkel. Természetesen riadóztatták tűzszerészeket.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

(MTI)

Korábban:

(2001. március 8.)