Az angol szaklap, a Jane's Intelligence Digest kitart véleménye mellett, hogy az oroszok állnak a zámolyi romák kivándorlása hátterében. Magyar hírszerző források hazai szélsőséges csoportot sejtenek az ügy mögött. Krasznai József, a romák szószólója a kormányt teszi felelőssé a Jane's-cikk elkészülte miatt. Nikolits István volt titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter úgy véli, vannak még "alvó" ügynökök Kelet- és Közép-Európában. Demeter Ervin jelenlegi titokminiszter nem tagad és nem erősít meg semmit. A következő felvonás az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülése - zárt ajtók mögött.

Március kilencedikén újabb cikk jelent meg a Jane's Intelligence Digestben. A cikkíró kiemeli, hogy 1938 óta - amióta a lap megindult - nem keltettek akkora mértékű visszhangot egyik írásukkal sem, mint a zámolyi romák kivándorlása és az orosz titkosszolgálat közötti összefüggést taglaló cikkel. A szaklap első cikkében azt állította, hogy a zámolyi romákat az orosz titkosszolgálat buzdította, hogy vándoroljanak ki Strasbourgba. Az akció célja, hogy lejárassák az Európai Unióban Magyarországot.

"Az oroszok nemcsak Magyarországot akarják lejáratni"

A Jane's nemzetközi hírszerzési források alapján azt állította, Oroszország változatos lépéseket tesz annak érdekében, hogy meggátolja az Európai Unió és a NATO bővítését. Ezt a csatlakozásra váró országok EU előtti lejáratásával kívánja elérni. Sőt, a Jane's szerint az oroszok azon munkálkodnak, hogy gazdasági és hírszerző támaszpontokat alapítsanak a volt orosz befolyási övezetben Kelet- és Közép-Európában.

A Jane's azt állítja, hogy információit független források is megerősítették, valamint azt, hogy a közeljövőben feltáró cikket írnak az oroszok beszivárgásáról a lengyel energiaszektorba.

Az említett cikk komoly belpolitikai vihart kavart Magyarországon. A Jane's kutatásai alapján azt állította, hogy a zámolyi romák strasbourgi utazását az orosz titkosszolgálat támogatta. Az oroszok célja a lap szerint ezzel az akcióval Magyarország és általában az európai csatlakozásra váró többi állam rossz hírének keltése. Az írás nagy érdeklődést keltett Szlovákiában és Lengyelországban is.

A zámolyiakat a Francia Kommunista Párt támogatja

A Jane's egymás mellé állítja a következő tényeket: a zámolyi romák strasbourgi és párizsi patrónusa a Francia Kommunista Párt (FKP). Az FKP hitelt érdemlő hírszerző források szerint komoly KGB - volt szovjet titkosszolgálati - kapcsolatokkal rendelkezett a múltban. A zámolyiak utazásukhoz - úgy tűnik - Izraelből kaptak anyagi segítséget, ahová a sok orosz bevándorlóval együtt a hírszerzés ügynökei is beszivárogtak - írja a lap.

Az orosz elnök KGB-ügynök volt

Az angol lap hivatkozik a volt titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterre, Nikolits Istvánra is, aki szintén megszólalt az ügy kapcsán. A Jane's kiemeli, hogy Nikolits azt mondta, természetesen vannak "visszamaradt" és "alvó" ügynökök a kelet- és közép-európai államokban. Most, az új demokráciákban, ezeknek az ügynököknek sokkal nagyobb mozgásterük van, és nincsenek korlátozva a hidegháború régimódi stratégiáitól.

"Egy volt KGB-ügynökkel az orosz elnöki székben (Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban a KGB vezetője volt - a szerk.) és az új föderáció számos régiójában működő kollégái segítségével, meglepő lenne, ha a régi trükkök feledésbe mentek volna" - állítja az angol lap.

Krasznai a magyar államot vádolja

A zámolyiak kiutazásának megszervezésében segítséget nyújtó Krasznai József azt állítja, a magyar állam sugallta az angol szaklapnak, hogy az orosz titkosszolgálat állna a zámolyiak kivándorlása mögött.. Ezt az angol lap kategorikusan visszautasította.

Magyarországon Demeter Ervin, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter kijelentette: sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a Jane's jelentését. Az angol lap szerint később Demeter elismerte, hogy korábban már történt ehhez hasonló orosz akció, mégpedig a Cseh Köztársaságból 1992-93 folyamán tömegesen kivándorolt romák kapcsán.

Időközben roma politikusok háromtagú csoportja utazott Párizsba, hogy megvitassák a magyar cigányság problémáit a zámolyiakkal. Berki Lajos, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat alelnöke és két társa, Kótai Lajos és Gallyas Bertalan a külügyminisztérium pénzén, állami tolmáccsal érkeztek a francia fővárosba. A politikusok a Népszabadság Online-nak úgy nyilatkoztak, az utazás saját kezdeményezésük, senki nem biztatta erre őket. A zámolyiak azonban meghiúsították Berkiék részvételét a párizsi sajtótájékoztatón, mondván: azok a kormány érdekeit képviselik.

Magyar szélsőséges csoportok is érintettek lehetnek

Szintén a Népszabadság Online értesülései szerint magyar hírszerző források nem tartják kizártnak, hogy a kivándorlás hátterében magyarországi szélsőséges csoportok állnak. Valamint hogy a Jane's információi nem magyar, még csak nem is európai, hanem amerikai forrásokból származnak. Ilyen akciót a magyar hírszerzők szerint legfelső szintű hozzájárulás nélkül nem lehet végrehajtani. A magyar titkosügynökök úgy vélik, Európában senkinek nem érdeke egy ilyen akció.

A Jane's Intelligence Digest ígéri, továbbra is figyelemmel kíséri az ügyet, melynek következő állomása a Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága újabb - zárt – ülése.

A zámolyi romák közül nyolc személy, három felnőtt és a hozzájuk tartozó öt gyerek kapott menekült státust Strasbourgban. A gyermekeket beiskolázták, a felnőtteknek állást ajánlott a város. A napokban újabb ügyekben születik döntés.

A döntés a magyar romapolitika bírálata

A magyar Külügyminisztérium szerint a strasbourgi döntés nem a magyar romapolitika bírálata, hisz a bírák egyedi döntéseket hoztak. Ugyanakkor Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman szerint ez az érvelés nem állja meg a helyét, hisz a testület döntése azt jelenti, hogy a kivándorolt romáknak megsértették emberi jogait. Kaltenbach szerint a franciák ezzel kritizálták a magyar romapolitikát.

A francia közszolgálati televízió összeállítást közölt a zámolyi romákról. Ebben egy francia kormánypárti politikus azt mondta: "Franciaország - most először - azt ismerte el, hogy Magyarország nem biztonságos ország, a magyar állam üldözi a cigányokat."

[origo]

Ajánló:

(angolul)