Te kit választanál? - tették fel a kérdést a nagy látogatottságú internetes ingyenlottó játék szervezői az oldalukra látogatóknak. A több mint 31 ezer válaszadó körében legnépszerűbb az MSZP (22 százalék), őt követi a Fidesz (17 százalék), majd az SZDSZ (9 százalék).

Figyelemre méltó, hogy a válaszadók 39 százaléka egyelőre nem tud vagy nem akar pártot választani. Ma már 103 ezer regisztrált játékosa van a FotexNet Kft. által működtetett ingyenlottó játéknak, amely tavaly december 1-je óta működik. A játékhoz kapcsolódóan első pillanattól kezdve végeznek piac- és közvélemény-kutatásokat.

Ezúttal a Magyar Hírlappal együttműködve azt kérdezték meg az oldalra látogatóktól, hogy ha ma lennének a választások, melyik pártot választanák. A hat parlamenti párt felsorolása mellett két másik válaszlehetőség is volt: más pártot, illetve egyiket sem.

A 2001. március 6-án és 7-én végzett felmérés során az összes megkérdezett ingyenlottózó - 31 ezer 193 ember - közül 22 százalék az MSZP-re voksolt, 17 százalék a Fideszre, 9 az SZDSZ-re, 4 a MIÉP-re, 2 az MDF-re, 1 az FKGP-re, míg 6 százalék a "más pártot" kategóriát választotta. A legtöbben - 39 százalék - úgy döntöttek, a felkínált variációk közül egyik sem felel meg nekik, vagyis egyelőre vagy nem tudnak, vagy nem akarnak pártot választani.

A biztos pártválasztók körében szintén az MSZP vezet 35 százalékkal, második helyen a Fidesz szerepel 28, majd az SZDSZ 15, a MIÉP 7, az MDF 4, az FKGP 1, a "más pártot" kategória pedig 10 százalékkal képviselteti magát. A nők valamivel jobban kedvelik a Fideszt és az SZDSZ-t, a férfiak viszont inkább az MSZP-t és a MIÉP-et favorizálják. (A nemek közötti eltérés azonban valamennyi párt esetében csak néhány százalékot tesz ki.)

Érdekes eredménye a közvélemény-kutatásnak, hogy az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ szavazóbázisának többsége egyaránt a 30-40 éves korosztályból kerül ki. A MIÉP inkább a 40-50 évesek között népszerű, s ugyanez mondható el az MDF-ről is.

A családi állapot szerinti bontásból kiderül, hogy az MSZP és az SZDSZ szavazótáborán belül a legnagyobb arányt a férjezett, nős kategória képviseli, míg a Fidesz esetében a nőtlenek, hajadonon vannak legtöbben.

A foglalkozás szerinti megoszlás elemzése a biztos választók körében szintén izgalmas eredményeket mutat. Az MSZP az alkalmazottak és a felsővezetők körében élvez az átlagosnál nagyobb szimpátiát. A Fidesz a tanulók között mutat átlag feletti teljesítményt, míg az SZDSZ a vállalkozók, a felsővezetők körében népszerűbb. A MIÉP messze átlagos teljesítménye fölött kapott szavazatot a munkanélküliektől.

Az ötvenezer alatti jövedelemmel rendelkezők között, ha minimális aránnyal is, de az MSZP a legnépszerűbb. Míg a 250 ezer fölött keresők között az SZDSZ-szimpatizánsok haladják meg a párt átlagos eredményét.

Más kutatások eredményeivel egyezően a leginkább vidékhez kötődő párt ezúttal is az FKGP lett, míg szavazótáborán belül a fővárosiak aránya az SZDSZ-nél a legnagyobb. A biztos szavazók közötti vidék-Budapest arány a pártok szerint a következőképpen alakult. MSZP (vidék 62 százalék, Budapest 38 százalék), Fidesz (68-32), SZDSZ (57-43), MIÉP (66-34), FKGP (77-23), MDF (64-36).

Mivel nagyon jelentős volt a nem szavazók aránya, így nem érdektelen ennek a csoportnak az összetétele. Ötvenezer forintnál kisebb jövedelemmel rendelkezik 45 százalékuk. Az ilyen típusú választ adók több, mint a fele - 52 százalék ? hajadon vagy nőtlen, és 62 százalékuk vidéken lakik.

A válaszadók érdeklődési körét is ismerik a kutatók, így a felmérésből erre vonatkozóan szintén sok érdekességet tudhatunk meg. A freelottózók mintegy fele érdeklődik az irodalom, illetve a sport iránt. Legkevésbé az FKGP szavazóit foglalkoztatják azonban ezek a témák (44,1, illetve 48,6%), míg az irodalmi érdeklődésben az SZDSZ-szimpatizánsok között a legmagasabb (57,7%) az arány, a sport iránti pedig az MSZP-bázisában (55,3%). Leginkább portpártiak egyébként az MSZP, a MIÉP és az SZDSZ szavazói. Az irodalom esetében SZDSZ, MSZP, MIÉP a sorrend.

Az FKGP-szavazók egyébként szinte valamennyi kérdéskörben a szélső értéket képviselik, amellyel szemben leggyakrabban az SZDSZ hívei állnak. A filmek iránt is kevésbé érdeklődnek a kisgazdahívek (38%), bár itt rendkívül kicsi a szórás: a leginkább érdeklődők a MIÉP-esek, 40 százalékkal. Az egészség iránti érdeklődés 22 és 28 százalék között mozog, a kisgazdák kevésbé, az MDF-esek viszont annál inkább preferálják ezt a területet. Hasonló a helyzet az utazás terén is, itt az FKGP-szavazók 31,8, az MDF-esek 40,1 százalékban képviseltették magukat.

Érdekesség, hogy a kisgazda-szimpatizánsok az otthon iránti érdeklődésben is alulmaradtak többiekhez képest: 21 százalékuk tartja ezt a témát fontosnak, míg az MDF-nek 29, a többi pártnak pedig 24-26 százaléka érdeklődik az otthon iránt.

Szintén meglepő, hogy az SZDSZ támogatói kevésbé érdeklődnek a híradástechnika iránt, mint a többiek: a párt internetes híveinek 22,9 százaléka jelölte be ezt a lehetőséget, ezzel szemben a kisgazdaszavazók 28,2 százaléka nyilatkozott ekképpen.

A kultúra, az üzlet, illetve az autók 20-20 százalék körüli arányt képviselnek a válaszolók érdeklődési körében. Az autók iránt kiugró a lelkesedés az FKGP-szavazók között, akik 27,3 százaléka jelölte meg ezt preferenciái között. Az SZDSZ-eseknek ezzel szemben csak 15,3 százaléka tartozik az autók szerelmesei közé. A zene a Fidesz-szavazókat érdekli különösképp (43,5%), míg az SZDSZ-pártiak jobban megvannak nélküle (39%).

(Magyar Hirlap)

Korábban:

( 2001. február 2.)