Az FKGP szervező főtitkára kezdeményezi Boros Imre miniszter visszahívását a PHARE miniszteri posztról. Balogh Gyula azzal indokolta lépését, hogy tudomására jutott, hogy Boros Vonza András ellen lobbizott a párt bizottsági tagjainál. Ezzel egyidőben az FKGP Polgári Platfomjának (PP) tagja, Horváth Béla közölte támogatják Vonza András miniszteri jelölését. Korábban a PP Boros Imre mellett foglalt állást.

Balogh Gyula, az FKGP szervező főtitkára kezdeményezi Boros Imre visszahívását a PHARE miniszteri tisztségből a kisgazdapárt következő országos elnökségi ülésén.

Erről Balogh Gyula csütörtökön beszélt.

- Tudomásomra jutott, hogy több kisgazda országgyűlési képviselőt arra kért Boros Imre, hogy a szakbizottságokban ne támogassák Vonza András agrárminiszter-jelöltet - indokolta javaslatát Balogh Gyula.

Az FKGP országos elnöksége jövő kedden ülésezik, amikor - mint mondta - előterjeszti indítványát.

Boros Imre Balogh Gyula nyilatkozatára reagálva visszautasította, hogy bármelyik képviselőnek ilyesmit javasolt volna.

- Senkivel nem beszéltem erről, később természetesen többen felhívtak és tájékoztattak arról, hogy a bizottságok támogatták Vonza András agrárminiszterségét - idézte fel Boros Imre.

A kisgazda politikus hangsúlyozta: kormánytagként kötelessége megfelelő módon átadni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot utódjának, amire felkészül.

- Nevetséges, amit Balogh Gyula állít, ő is kezdi átvenni Torgyán József vádaskodásait - vélekedett.

Az FKGP frakciójának Polgári Platformja támogatja Vonza András agrárminiszter-jelöltet - közölte Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő, a platform egyik alapítója csütörtökön.

A kisgazda politikus elmondta: bár az agrártárca élére más személyt javasoltak, ennek ellenére elfogadják a kormányfő személyi döntését, és tudomásul veszik az Országgyűlés illetékes bizottságainak állásfoglalását.

Horváth Béla úgy fogalmazott: a parlamenti demokrácia szabályai szerint azonosulnak a koalíciós többség akaratával, így a földművelésügyi miniszter jelölésének kérdését véglegesen lezártnak tekintik.

- A miniszteri eskütétele után segítjük Vonza András miniszteri tevékenységét - hangsúlyozta a kisgazda országgyűlési képviselő.

(MTI)

Korábban:

(2001.03.13.)