Az elmúlt napok esőzése miatti áradás egyelőre nem jelent újabb veszélyt a Tisza környékén élőkre. A korábban kimenekített falvak közül újabb kettőnek lakóit telepítették vissza. Beregben jelenleg is 5300 ember dolgozik a gátak erősítésén és a károk helyreállításán. A Tisza borsodi szakaszán folytatódott a lassú apadás. Az árvíz eddigi mérlege: 717 épületben mintegy 750 millió forint kár keletkezett, a helyreállítási költség meghaladja az 1,5 milliárd forintot.

Újabb áradás kezdődött az elmúlt 24 órában a Tiszán Tiszabecsnél, az árvízi helyzetre ez azonban egyelőre nincs kedvezőtlen hatással.

Több helyen alacsonyabb készültségi fokozatot rendeltek el, de a Tiszán Tiszabecs és Záhony között, illetve a Túron, továbbá a Szamos és a Kraszna folyók szabolcsi torkolati szakaszán a gátak átázottsága miatt fenntartják a rendkívüli árvízvédelmi készültséget.

Észak-Bereg négy községében - Tiszaadonyban, Mátyuson, Tiszakerecsenyben, Lónyán - tart a védekezés a tarpai gátszakadáson keresztül kiömlött mintegy 150 millió köbméter víz ellen. A települések házait mintegy 35 kilométeres homokzsákokból emelt töltés védi, amelyet szükség szerint erősítenek a védekezők. A víz szintje ezen a területen érezhetően csökkent.

Befejeződött a második tarpai gátszakadás helyének szádfalas elzárása is.

Folytatódik a mentesítési és fertőtlenítési munka az árvíz sújtotta településeken. A nap folyamán 12 beregi községben dolgoznak majd az egységek, a 80 szakember munkáját 39 speciális gép segíti. Két újabb kitelepített település - Hete-Fejércse és Csaroda - lakói térhetnek vissza lakóhelyükre.

Az eddigi felmérések szerint az árvíz nagy károkat okozott az épületekben és az állatállományban egyaránt. Hétszáztizenhét épületben mintegy 754 millió forint kár keletkezett, a helyreállítási költségigény meghaladja az 1 milliárd 480 millió forintot.

A beregi térségben 2 ezer 786 háziállat és 5 ezer 770 vadon élő állat pusztult el. A kárösszeg a haszonállatoknál 8 millió 655 ezer forint, míg a vadállománynál 158,8 millió forint.

Az árvíz sújtotta beregi falvakban és a szabolcsi folyók gátjai mentén a véderők létszáma meghaladja az 5300-at - közölte az árvízvédelmi operatív törzs csütörtök délelőtt. A térségben a Magyar Honvédség 2 ezer 269 katonája, 341 rendőr, 216 tűzoltó, valamint kisebb létszámmal határőrök, a vöröskereszt és más segélyszervezetek munkatársai tevékenykednek, együttesen 2 ezer 859-en. A katasztrófa- és polgári védelmi egységek száma 175, létszámuk pedig 1310. Segíti a munkát több mint 800 úgynevezett közerő és 270 önkéntes is. A véderők munkájukhoz 11 helikoptert, 28 speciális járművet, 192 teherautót és 223 egyéb eszközt vehetnek igénybe.

Az árvízveszély március 5-i kialakulása, illetve az egy nappal később bekövetkezett gátszakadások óta 2 ezer 450 ember ajánlott fel és végzett is önkéntes munkát a gátaknál, segített az árvíz által sújtott községekben a mentésnél.

Technikai eszközt összesen 162-t bocsátottak a véderők rendelkezésére a különböző cégek, vállalkozások.

A Tisza Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán folytatódott a lassú apadás, Tokajnál a március 12-i tetőzés óta 39 centiméterrel mérséklődött a vízszint, amely jelenleg 808 centiméter - tájékozatott Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szóvivője csütörtökön.

Szabó László elmondta: a Tisza jelenleg a Tisza-tó térségében tetőzik. Várhatóan ott sem kell rendkívüli eseménytől tartani.

Igen lassan, óránként mindössze fél centiméterrel apad a Bodrog, a Tisza visszaduzzasztó hatása továbbra is érezhető a folyón. Sárospataknál csütörtök délelőtt 616 centimétert mutatott a vízmérce.

Észak-Magyarországon összességében 316 kilométer hosszúságában tart fenn készültségi fokozatot a vízügyi igazgatóság, harmadfokú a készültség a Tiszán Sarud és Tiszacsermely között, Tiszacsermely és Zemplénagárd között pedig másodfokú.

A Bodrogon továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség Sárospatak és Tokaj között, csakúgy mint a Taktán az Inérhát és Taktaföldvár közötti szakaszon.

A szóvivő tájékoztatása szerint a Tisza taktaközi szakaszán folytatták a gátkoronák megerősítését. Taktakenéz és Taktabáj térségében megnövekedett a talpcsurgások száma és kiterjedése, ezért ezen a védelmi szakaszokon megkezdték a védtöltések bordás megtámasztását.

A március 13-i esőzések miatt jelentősen nőtt a belvízzel borított területek nagysága is Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében.

- Összességében több mint 6 ezer hektárt borít víz, ebből 1200 hektár a vetés - közölte Szabó László.

(MTI)

Ajánló:

(2001.03.13.)

Korábban:

(2001.03.15.)